Χαμενεΐ: «Κρύβουν στιλέτο πίσω από την πλάτη»!

Χαμενεΐ: «Κρύβουν στιλέτο πίσω από την πλάτη»!

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει την επίσημη τοποθέτηση του Ιράν στο σχέδιο συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σηματοδότησε τη σκλήρυνση της στάσης της Τεχεράνης, εκφράζοντας έντονη δυσπιστία για τα ανοίγματα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Κάθε φορά που φοράνε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους, κρύβουν ένα στιλέτο πίσω από την πλάτη τους», δήλωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μιλώντας σε φοιτητές, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 30 χρόνων από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, την επαύριο της επανάστασης που ανέτρεψε το καθεστώς του Σάχη.

«Δεν θα ξεγελάσουν το Ιράν με τον επιφανειακά συμφιλιωτικό τόνο των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο «Οδηγός» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που έχει τον τελευταίο λόγο για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. «Δεν θέλουμε καμία διαπραγμάτευση, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι προκαθορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», έσπευσε να προσθέσει, ρίχνοντας έντονες σκιές αμφιβολίας για την προθυμία της Τεχεράνης να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση.

Τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει το τελευταίο διάστημα η ιρανική ηγεσία προκάλεσαν έντονη απάντηση της Αγκελα Μέρκελ από την Ουάσιγκτον.

Μιλώντας από το βήμα του Κογκρέσου, η Γερμανίδα καγκελάριος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «μηδενική ανοχή» έναντι της προοπτικής ενός πυρηνικού Ιράν. «Πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει κίνδυνος όπλα μαζικής καταστροφής να πέσουν στα χέρια, για παράδειγμα, του Ιράν και να απειλήσουν την ασφάλειά μας», δήλωσε η Μέρκελ. «Μια πυρηνική βόμβα στα χέρια ενός Ιρανού προέδρου, ο οποίος αρνείται το Ολοκαύτωμα, απειλεί το Ισραήλ και αρνείται το δικαίωμά του να υπάρχει ως κράτος, είναι κάτι το απαράδεκτο», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, παραπέμποντας στις τοποθετήσεις του Ιρανού προέδρου.

Τη Δευτέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί ζήτησε αναθεώρηση σημείων του σχεδίου της συμφωνίας, αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της προμήθειας πυρηνικού καυσίμου από το Ιράν. Ωστόσο, τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον όσο και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ απέρριψαν την προοπτική της επαναδιαπραγμάτευσης ως παρελκυστική τακτική. Κατά τη χθεσινή ομιλία του, ο Χαμενεΐ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την ιρανική αντιπολίτευση ότι δεν θα επιτραπεί σε «κακόβουλα άτομα» να «στρώσουν το κόκκινο χαλί στις Ηνωμένες Πολιτείες». Εξάλλου οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν χθες δι’ απαγχονισμού τον Αμπντολχαμίντ Ριγκί, μέλος της σουνιτικής οργάνωσης Τζουνταλάχ, για σειρά τρομοκρατικών πράξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή