Εκρυβαν δεκαετίες σκάνδαλα με ιερείς

Εκρυβαν δεκαετίες σκάνδαλα με ιερείς

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Επί δεκαετίες συγκάλυπτε η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επειδή οι επίσκοποί της ήθελαν να προστατεύσουν το κύρος της Εκκλησίας εις βάρος των θυμάτων. Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα καταλήγει η σχετική έρευνα νομομαθών που διέταξαν οι Αρχές της Ιρλανδίας και η οποία εδόθη χθες στη δημοσιότητα.

Σε 720 σελίδες, οι συντάκτες της έκθεσης, με επικεφαλής τη δικαστή Ιβόν Μέρφι, αναλύουν τις περιπτώσεις 46 ιερέων εναντίον των οποίων είχαν κατατεθεί 320 αγωγές για κακομεταχείριση παιδιών. Οι 46 συγκαταλέγονται στους 150 ιερείς του Δουβλίνου που φέρονται αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης αγοριών και κοριτσιών από το 1940.

Η πρώτη αντίδραση των θυμάτων ήταν θετική, όμως επισημαίνουν ότι τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και οι ηγέτες της Εκκλησίας της Ιρλανδίας έχουν ακόμη πολλά να κάνουν προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης επισήμανε ότι η έκθεση δείχνει καθαρά πως υπήρξε συστηματική και διαστροφική κατάχρηση εξουσίας από την Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου εις βάρος αθώων παιδιών. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα τριετούς έρευνας, στη διάρκεια της οποίας οι ερευνητές μελέτησαν 60.000 αρχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή