Καμί και Σαρκοζί, βίοι αντίθετοι

Καμί και Σαρκοζί, βίοι αντίθετοι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυόμισι χρόνια μετά την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, το πολυσυζητημένο άνοιγμα του δεξιού προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται ότι δεν σταματά στη διεμβόλιση του Σοσιαλιστικού κόμματος και τη μεταγραφή ηχηρών ονομάτων όπως ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο Σαρκοζί επιθυμεί να οικειοποιηθεί και οικουμενικούς μύθους όπως ο συγγραφέας Αλμπέρ Καμί, που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1957. Τον ερχόμενο Ιανουάριο, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον τραγικό θάνατο, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, του συγγραφέα της «Πανούκλας», στη νότια Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει λοιπόν μια φαεινή ιδέα: με αφορμή την επέτειο, να μεταφερθούν τα οστά του Καμί στο Πάνθεον, στο Παρίσι, το μνημείο επιφανών Γάλλων. «Πρόκειται για έναν εξαιρετικό συμβολισμό», δήλωσε ο Σαρκοζί, «για ένα σχέδιο που με ενδιαφέρει προσωπικώς πολύ». O γιος του συγγραφέα, ο Ζαν Καμί, δήλωσε ότι εναντιώνεται στην ιδέα του προέδρου διότι έρχεται σε αντίθεση με τη ζωή και το έργο του πατέρα του. Την άποψή του προσυπογράφουν πολλές προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης, μεταξύ άλλων και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζαν Ντανιέλ, ιδρυτής της πολιτικής επιθεώρησης Le Nouvel Observateur και από τους λίγους εν ζωή φίλους του Καμί, ο οποίος είπε ότι ο «Καμί είναι ο συγγραφέας του μετρημένου ηρωισμού. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο το Πάνθεον μπορεί να υμνήσει τον μετρημένο ηρωισμό».

Πράγματι, ο Αλμπέρ Καμί βρίσκεται στον αντίποδα του Νικολά Σαρκοζί. Και όχι μόνον γιατί ο Γάλλος πρόεδρος δεν φημίζεται για τις στενές του σχέσεις με τη λογοτεχνία και την τέχνη. Ο Καμί υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία απέναντι σε κάθε μορφής απολυταρχισμό και έπαιρνε πάντα αποστάσεις από τους πολιτικούς, τους οποίους, όπως αναφέρει ο βιογράφος του Ζαν Ιβ Γκερέν, θεωρούσε «ανθρώπους χωρίς ιδεώδη και χωρίς μεγαλείο». Ο Σαρκοζί δηλώνει ότι υπερασπίζεται την ελευθερία μόνο που δεν έχει πρόβλημα να συναναστρέφεται αυταρχικούς ηγέτες που την περιορίζουν, από τον Καντάφι μέχρι τον Μπερλουσκόνι. Για να μην αναφερθούμε στον τρόπο ζωής των δύο ανδρών, τον διακριτικό καίτοι μαχητικό του Καμί και τον κραυγαλέα φανταχτερό του Σαρκοζί.

Είναι προφανές πως ο Γάλλος πρόεδρος, που βλέπει τη δημοτικότητά του να έχει συρρικνωθεί, κάνει ό, τι μπορεί για να κερδίσει το χαμένο έδαφος ενόψει μάλιστα και των περιφερειακών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο. Στην προσπάθειά του αυτή όλα είναι χρήσιμα, από το διάλογο για την εθνική ταυτότητα που μόλις άρχισε στα Γαλλία, μέχρι την είσοδο του Καμί στο Πάνθεον. Η προσπάθειά του όμως να οικειοποιηθεί τον Καμί, κάθε άλλο παρά πειστική είναι. Αν επιθυμεί τόσο να συγχρωτιστεί με τη διανόηση, μπορεί πάντα να συναναστραφεί τον Γούντι Αλεν, τώρα μάλιστα που στην επόμενη ταινία του θα πρωταγωνιστήσει η σύζυγός του, η Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή