Μείωση ρύπων ανακοίνωσε και η Κίνα

Μείωση ρύπων ανακοίνωσε και η Κίνα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τους δικούς της στόχους για τη μείωση των ρύπων, ανακοίνωσε, χθες, η Κίνα, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη αναγγελία της κυβέρνησης Ομπάμα και μιάμιση εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Κοπεγχάγης, που θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου. Ανταποκρινόμενη στο γενικό κλίμα αισιοδοξίας, που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες χάρη στην πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να φανεί δραστήρια, παρά την αντίσταση του Κογκρέσου, στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου, η Κίνα αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα σαφές σχέδιο μείωσης των ρύπων. Σύμφωνα με αυτό, σκοπεύει να περιορίσει την ενεργειακή κατανάλωση ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40%-45% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Ισοδύναμη προσπάθεια

Διεθνείς αναλυτές παρατηρούν ότι ο εν λόγω στόχος απέχει πολύ από τα αναγκαία για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέτρα, πλην όμως αποτελεί προσπάθεια ισοδύναμη με αυτήν που προτίθενται να καταβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες, όπως είναι γνωστό, κατέχουν την κορυφή στη λίστα των μεγάλων ρυπαντών του κόσμου, με την Κίνα να είναι πλέον πρώτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν δεύτερες. Η ουσία της κινεζικής πρότασης, στην οποία ασκείται ήδη κριτική, παρότι το πρακτορείο Νέα Κίνα τη χαρακτηρίζει μεγίστης σημασίας εθελοντική κίνηση, είναι από μόνη της μια αντίφαση. Προβλέπει τη μείωση του ρυθμού… αύξησης των ρύπων που παράγει η αναπτυσσόμενη οικονομία της.

«Αργή… αύξηση»

Οπως σημείωσε ο Φρανκ Γιότζο, αντιπρόεδρος του αρμόδιου για το κλίμα ινστιτούτου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, «η κινεζική ανακοίνωση σημαίνει ότι οι καθαρές εκπομπές ρύπων της Κίνας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά όχι τόσο γρήγορα»… «Από το 2005 έως το 2020, το κινεζικό ΑΕΠ θα τριπλασιαστεί εάν επιτευχθεί ένα ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 8%. Αυτό σημαίνει ότι με βάση αυτόν τον στόχο οι εκπομπές ρύπων «απλώς» θα διπλασιαστούν. Σύμφωνα, όμως, με το καθιερωμένο επιχειρηματικό σενάριο, οι εκπομπές ρύπων στην Κίνα μπορεί να αυξηθούν κατά δυόμισι φορές». Το κινεζικό σχέδιο, παρατήρησε ο ίδιος, «βρίσκεται σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο από τις προσδοκίες που είχαμε γι’ αυτό».

Σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται και η πρόταση των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα προσφέρει όσα εκτιμά ότι μπορεί να αποδεχθεί το Κογκρέσο, το οποίο επεξεργάζεται ακόμη τη σχετική νομοθεσία και προς το παρόν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η πρόταση Ομπάμα, που ανακοινώθηκε προχθές, προβλέπει μείωση των ρύπων κατά 17% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, μέτρο που έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένει την έγκριση της Γερουσίας. Η κινεζική ανακοίνωση είναι αντίστοιχη της αμερικανικής προσπάθειας, αλλά όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης απέχουν μακράν από τις μειώσεις που αξιώνουν οι επιστημονικοί κύκλοι, υπογράμμισε ο κ. Γιότζο.

Στην αναγγελία της η Κίνα ανέφερε επίσης ότι «θα υιοθετηθεί πιο αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης των δασών, θα φυτευτούν περισσότερα δένδρα, με στόχο να αυξηθούν οι δασικές εκτάσεις της χώρας κατά 40 εκατομμύρια εκτάρια σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005».

Η Κίνα επίσης θα αυξήσει τις επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και εφαρμογής πράσινης τεχνολογίας. «Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα της Κίνας, αλλά πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια», δήλωσε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή