«Ημέρα απελαθέντων» από αντιρατσιστική οργάνωση στη Γαλλία

«Ημέρα απελαθέντων» από αντιρατσιστική οργάνωση στη Γαλλία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Ημέρα απελαθέντων» κήρυξε τη 16η Ιανουαρίου η αντιρατσιστική οργάνωση SOS Racisme στη Γαλλία, σε απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας Ερίκ Μπεσόν για 29.000 «επαναπροωθήσεις» μεταναστών που στερούνταν νόμιμων εγγράφων μέσα στο 2009.

Τη 16η Ιανουαρίου, η λεωφόρος Φλάνδρας της γαλλικής πρωτεύουσας θα μετονομασθεί συμβολικά σε «λεωφόρο της Ντροπής», ενώ η οργάνωση καλεί την ημέρα εκείνη σε συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το γαλλικό κοινό, η SOS Racisme προσέλαβε τη σκηνοθέτιδα Πολίν Πελσί-Ζοάν, η οποία θα δημιουργήσει ταινία μικρού μήκους, εμπνευσμένη από την ιστορία των Τριών Μάγων. Στην ταινία, οι Τρεις Μάγοι φθάνουν στο Παρίσι και στη συνοικία της Μονμάρτρης, όπου υφίστανται αστυνομικό έλεγχο και απελαύνονται ως λαθρομετανάστες.

Στο μεταξύ, στην προσπάθειά του να αποφύγει δημόσια αντιπαράθεση με την αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μπεσόν προτίμησε να μην μεταβεί στην κοινότητα του Λιεβέν την Πέμπτη, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει συζήτηση για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, ώστε να μην συναντηθεί με την κ. Λεπέν, που θα βρισκόταν εκεί. «Ο κ. Μπεσόν αποφεύγει τον διάλογο για ένα ζήτημα που αγνοεί σε διανοητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Ερίκ Μπεσόν δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της εθνικής ταυτότητας, την ύπαρξη της οποίας φθάνει μέχρι και να αρνείται. Η Γαλλία δεν χρειάζεται ψυχανάλυση, χρειάζεται πολιτικές λύσεις στα προβλήματα που την ταλαιπωρούν», είπε η Μαρίν Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή