Αντιπαράθεση στους δρόμους της Νασιρίγια

Αντιπαράθεση στους δρόμους της Νασιρίγια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη της Νασιρίγια, κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, του οποίου η εγκαταλειμμένη όψη διαψεύδει την υπερηφάνεια που τρέφουν γι’ αυτόν οι κάτοικοι, έχει εξελιχθεί σε πεδίο μιας αντιπαράθεσης ζωτικής σημασίας για τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές: ποιο από τα μυριάδες σιιτικά κόμματα της χώρας θα κατακτήσει την ηγεσία της σιιτικής ισχυρής πλειοψηφίας; Η διαμάχη εστιάζεται σ’ ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα της θλιβερής ιστορίας κατοχής του Ιράκ. Σήμερα, η χώρα θεωρείται η μόνη αραβική χώρα, στην οποία κυβερνούν οι σιίτες μουσουλμάνοι. Η Νασιρίγια είναι το σκηνικό, όπου διάφορα σιιτικά ρεύματα, από κινήματα του δρόμου έως αξιοσημείωτα πολιτικά κόμματα, παλεύουν τώρα για την υπεροχή. Τα σιιτικά κόμματα της Νασιρίγια έχουν επιστρατεύσει τους πιο ισχυρούς πολιτικούς του Ιράκ: έναν αντιπρόεδρο, έναν υπουργό, επιφανείς βουλευτές και τους στενότερους συμβούλους του πρωθυπουργού Νουρί Καμάλ αλ Μαλικί. Πολλοί μοιράζονται την οικειότητα που απέκτησαν στην εξορία ή στα χρόνια της αντίστασης κατά της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν στις βαλτώδεις νότιες περιοχές, το αντίστοιχο της Σιέρα Μαέστρα στην Κούβα. Τα κόμματα, όμως, από τα οποία πολλά ήταν συμμαχικά, είχαν διαμορφώσει διαφορετικές ταυτότητες ενώπιον των ψηφοφόρων, με σκληροπυρηνικές αιρετικές ομάδες έως εθνικιστικές ομάδες να περιλαμβάνονται στους κόλπους τους, κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την εξέλιξη και τη μορφή που θα μπορούσαν να πάρουν τώρα που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν. «Τους θεωρώ αδελφούς στο Ισλάμ», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντι Καρ, σύμμαχος του Μαλικί, Ταλέμπ αλ Χασάν.  

Εκτός πολιτικής

Πολλοί από τους άνδρες της Νασιρίγια αντιπροσωπεύουν ένα επίμονο κοσμικό ρεύμα που άλλοτε κατέστησε την πόλη οχυρό της προοδευτικής σκέψης. Σήμερα, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η εξουσία της περιοχής είναι υπόθεση των θρησκευτικών σιιτικών κομμάτων, με τα υπόλοιπα κοσμικού χαρακτήρα πολιτικά κινήματα να παραμένουν εκτός της πολιτικής σκηνής σε μια πόλη όπου, το 1934, ιδρύθηκε το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα. Δύο συμμαχίες θα κονταροχτυπηθούν στις 7 Μαρτίου για τις 18 έδρες της επαρχίας: η συμμαχία Κράτος του Νόμου του κ. Μαλικί και η Ιρακινή Εθνική Συμμαχία, που ανήκει τις ισχυρές σιιτικές παρατάξεις του Ιράκ, μερικές από τις οποίες πολεμούσαν μεταξύ τους με πυρά πριν από λίγα χρόνια στους δρόμους της Νασιρίγια. Οι δύο συμμαχίες ελέγχουν και τις 31 έδρες του επαρχιακού συμβουλίου, που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2009. Παρότι οι σύμμαχοι του Μαλικί κέρδισαν μια πλειοψηφία 13 εδρών, οι οπαδοί του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ είχαν και αυτοί καλή επίδοση, εξασφαλίζοντας επτά έδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή