Αλλαγή συσχετισμών στο Αφγανιστάν

Αλλαγή συσχετισμών στο Αφγανιστάν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλεπάλληλα πλήγματα δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες οι φανατικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν, τα οποία ενδεχομένως να σηματοδοτούν αλλαγή των συσχετισμών στο μέτωπο του Αφγανιστάν. Μετά από δύο εβδομάδες μαχών, κυβερνητικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις ύψωσαν την αφγανική σημαία στην πόλη Μαργιάχ, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία Χελμάντ. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μεγάλη επιτυχία, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιείτο ως διοικητικό κέντρο των ανταρτών, αλλά και κόμβος εμπορίας και διανομής οπίου, δραστηριότητα που αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησής τους. Από την Πέμπτη όμως ανέλαβε τα καθήκοντά του Αφγανός κυβερνήτης στη Μαργιάχ, αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους της και άνοιξαν τα μαγαζιά της πόλης. Στα περίχωρα ωστόσο, οι συγκρούσεις συνεχίζονται καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες προσπαθούν να καταστείλουν τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των Ταλιμπάν και να καθαρίσουν τις οδικές αρτηρίες από τις διάσπαρτες αυτοσχέδιες βόμβες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επικράτηση του ΝΑΤΟ ήταν αναμενόμενη, με δεδομένη τη συντριπτική υπεροπλία που απέκτησε η Συμμαχία, μετά την αποστολή ενισχύσεων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η μεγάλη πρόκληση για το άμεσο μέλλον είναι να αποκτήσει ο τοπικός πληθυσμός πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και θέσεις εργασίας, ώστε να αποδείξει η κυβέρνηση της Καμπούλ ότι μπορεί να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες της απ’ ό, τι οι Ταλιμπάν. Εξίσου σημαντικό στοίχημα είναι και η μείωση των παράπλευρων απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, φαινόμενο που πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λανθασμένες αποφάσεις, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 πολίτες από ΝΑΤΟικά πυρά, κάτι που εξόργισε την κοινή γνώμη της χώρας.

Συλλήψεις

Σε κάθε περίπτωση, οι Ταλιμπάν δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη, αφού διαθέτουν ακόμη αξιόμαχες δυνάμεις από αφοσιωμένους μαχητές και σε άλλες επαρχίες του Αφγανιστάν. Ως εκ τούτου, τόσο η κυβέρνηση της Καμπούλ, όσο και η Ουάσιγκτον προσπαθούν παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να προωθήσουν και πολιτική λύση στη διαμάχη, προσφέροντας ανταλλάγματα στους εξτρεμιστές προκειμένου εκείνοι να αποκηρύξουν την ένοπλη βία. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι αλλεπάλληλες συλλήψεις ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν στο γειτονικό Πακιστάν, τις περασμένες δύο εβδομάδες. Μεταξύ άλλων, στα χέρια των αρχών του Ισλαμαμπάντ βρίσκεται ο Μουλά Αμπντούλ Καμίρ, διοικητής των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο Ανατολικό Αφγανιστάν, ο Μουλά Γκανί Μπαραντάρ, στρατιωτικός διοικητής του κινήματος και 13 ακόμη οπλαρχηγοί. Η Αμερική ελπίζει ότι η εξουδετέρωση της ηγεσίας των Ταλιμπάν, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα στο μέτωπο, θα εξαναγκάσουν τους ισλαμιστές στη συνθηκολόγηση, με τη διαμεσολάβηση και του Πακιστάν. Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις των περασμένων εβδομάδων όμως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς αν θα επαληθευθεί η προαναφερθείσα προσδοκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή