Συντομα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία

Η καθυστέρηση σίτισης του παιδιού με στερεές τροφές κάνει τα άτομα στην ενηλικίωσή τους πιο αδύνατα. Αυτό προέκυψε από έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα 5.000 ανδρών και γυναικών που είχαν γεννηθεί στη Κοπεγχάγη την περίοδο 1959 – 1961 και εξέτασαν τον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων σε σχέση με τον χρόνο θηλασμού και εισαγωγής στερεών τροφών στη διατροφή τους. Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή (η μελέτη έγινε σε άτομα ηλικίας 42 ετών) ήταν μειωμένος κατά 5% με 10% για κάθε μήνα που καθυστερούσε η εισαγωγή των στερεών τροφών στη βρεφική διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνουν αποκλειστικά θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής των βρεφών.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Στην ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και εμπειριών για τη βελτίωση της ζωής ατόμων με σπάνιες παθήσεις στοχεύει η εκδήλωση με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ασθενείς και Νευροεπιστήμονες συνοδοιπόροι για τη ζωή», που διοργανώνει σήμερα στις 6 μ. μ. η Πανελλήνια Ενωση Σπάνιων Παθήσεων, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Ιδρυμα Ευγενίδου. Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Συγγρού 387), φορείς, σύλλογοι, ασθενείς με τις οικογένειές τους και επιστήμονες θα συζητήσουν γύρω από την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών. Σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για 6.000 – 8.000 διαφορετικές σπάνιες παθήσεις, εκ των οποίων το 75% προσβάλλει παιδιά.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Νέο φάρμακο σε χάπι

Διαρκή ανακούφιση φαίνεται ότι προσφέρει ένα νέο φάρμακο που επιτρέπει στα άτομα που υποφέρουν από «πυρετό του χόρτου» (αλλεργική ρινίτιδα) να αντιμετωπίσουν την αλλεργία τους με ένα χάπι και όχι με ενέσεις. Το φάρμακο, που ονομάζεται Grazax, χορηγείται με ιατρική συνταγή και έχει εγκριθεί στην Ευρώπη ως θεραπεία για τις αλλεργίες τής γύρεως του χόρτου, ένα από τα πιο ισχυρά αλλεργιογόνα που την άνοιξη «ξυπνούν» την αλλεργική ρινίτιδα. Το χάπι προσφέρει εναλλακτική λύση αντί των φαρμάκων σε ενέσιμη μορφή. Οι ενέσεις για την αλλεργία βοηθούν στην πρόληψη των συμπτωμάτων, καθώς εκθέτουν τα άτομα σε μικρές ποσότητες της ουσίας στην οποία είναι αλλεργικοί, «απευαισθητοποιώντας» το ανοσοποιητικό σύστημα από τον αλλεργιογόνο παράγοντα. Reuters Health

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή