Εμφύλιος ισλαμιστών στη Σομαλία

Εμφύλιος ισλαμιστών στη Σομαλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στη Σομαλία μεταξύ των ισλαμιστών μαχητών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ και της υποστηριζόμενης από τη Δύση «μεταβατικής» κυβέρνησης του Σαρίφ Αχμέντ -ο οποίος είναι και ο ίδιος ισλαμιστής και προωθεί την επιβολή του ισλαμικού νόμου σαρία- εκτυλίσσεται όλο και πιο αιματηρός. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πως οι ανελέητες μάχες στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου ανάγκασαν τουλάχιστον 8.000 κατοίκους της πόλης να την εγκαταλείψουν αυτόν το μήνα, για να προστεθούν στο 1,5 εκατομμύριο ήδη εκτοπισμένους Σομαλούς, σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων ατόμων. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που ελέγχουν ένα όλο και συρρικνούμενο τμήμα της πρωτεύουσας, βρίσκονται ακόμη σε θέση άμυνας. Η ανεξάρτητη πληροφόρηση είναι ανεπαρκής· είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει. Το χάος και ο τρόμος κυριαρχούν.

Για παράδειγμα, όταν τρεις μαχητές της Αλ Σαμπάμπ βρέθηκαν νεκροί τις προάλλες στην αγορά Μπακάρα του Μογκαντίσου, ουδείς γνώριζε ποιος τους εκτέλεσε. Μερικοί είπαν οι κυβερνητικές δυνάμεις· άλλοι κατηγόρησαν Αιθίοπες κατασκόπους. Ή μήπως ήταν ο Χιζμπούλ Ισλάμ, εξτρεμιστής πρώην μαχητής της Αλ Σαμπάμπ; Ή μήπως η ίδια η Αλ Σαμπάμπ προέβη σε εσωτερική εκκαθάριση;

Ο πρόεδρος Αχμέντ κοιμάται σε ένα προεδρικό μέγαρο, φρουρούμενο από στρατιώτες-μέλη της Αφρικανικής Ενωσης, από την Ουγκάντα και του Μπουρούντι. Ηδη έχουν γίνει πολλές απόπειρες κατά της ζωής του. Πολλοί από τους υπουργούς του έχουν δολοφονηθεί. Τα όπλα, η εκπαίδευση και τα κονδύλια που παρείχαν στη μη εκλεγμένη κυβέρνησή του οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν φτάνουν. Ο Αχμέντ ισχυρίζεται ότι διαθέτει στρατό 13.000 ανδρών, αλλά αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα υπερβολή. Οι Σομαλοί στρατιώτες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξουδετερώσουν την Αλ Σαμπάμπ, που εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας. Μια νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Αλ Σουνάχ, μιας μετριοπαθούς, υποστηριζόμενης από την Αιθιοπία, οργάνωσης μαχητών που ασπάζεται το δόγμα των Σούφι, θα μπορούσε μεν να καθυστερήσει την επέλαση της Αλ Σαμπάμπ προς τον Βορρά. Αλλά η αμοιβή των πέντε υπουργείων όπως και εδρών στο διαλυμένο σομαλικό Κοινοβούλιο, που ζητάει η Αλ Σουνάχ, αναμένεται να αποδυναμώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση. Τον Ιανουάριο, η Αλ Σαμπάμπ διακήρυξε ανοιχτά τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι ξένοι μαχητές εισρέουν στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή