Η αποχή, οι ψήφοι της μαφίας και «ο δισεκατομμυριούχος»

Η αποχή, οι ψήφοι της μαφίας και «ο δισεκατομμυριούχος»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο γαλλικός άνεμος δεν θα περάσει τις Αλπεις», είχε δηλώσει ο αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, προβλέποντας ότι η νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας δεν επρόκειτο να αναπαραχθεί στην αναμέτρηση της περασμένης εβδομάδας στην Ιταλία.

Ο Μπόσι είχε εν μέρει δίκιο. Η ιταλική κεντροαριστερά πέτυχε μέτριο αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές, χάνοντας τον έλεγχο τεσσάρων περιφερειών, αλλά παρηγορούμενη από το γεγονός ότι και το κυβερνών κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε εκατομμύρια ψήφους. Η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων έχει πλέον κλείσει σε λιγότερο από μία μονάδα διαφορά, όμως η διαμάχη κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς έφθασε στα αυτιά πολλών Ιταλών μόνο ως μακρινή ηχώ, σαρωμένη από πανίσχυρα ρεύματα περίτρανης απόρριψης της ιταλικής πολιτικής σκηνής.

Αδιαμφισβήτητη ενσάρκωση της απόρριψης ήταν τα επίπεδα ρεκόρ της αποχής. Ενας στους τρεις Ιταλούς δεν προσήλθε στις κάλπες, αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, με αποτέλεσμα το κόμμα της μη ψήφου να καταστεί δημοφιλέστερο από όλα τα άλλα κόμματα. Μεταξύ αυτών που πήγαν να ψηφίσουν, η διάθεση διαμαρτυρίας ωφέλησε σε υπερθετικό βαθμό τη Λέγκα του Βορρά, ένα κόμμα τόσο δυσαρεστημένο με την κατάσταση της Ιταλίας που θέλει να τη διαλύσει στα δύο. Ακόμη και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, του επονομαζόμενου και «Ιταλού Μάικλ Μουρ», που κατέβηκε στις εκλογές με χιουμοριστικά σλόγκαν και χωρίς κρατική χρηματοδότηση, απέσπασε 3,5% κατά μέσο όρο και 7% στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια. Στην Καλαβρία, στο Μποκιλιέρο, κωμόπολη σε μαρασμό, ψήφισαν όλοι κι όλοι 74 από τους 2.600 εγγεγραμμένους. Οι υπόλοιποι, μαζί και ο δήμαρχος, ταχυδρόμησαν τις εκλογικές ταυτότητες στη Ρώμη, σε μια εύγλωττη εκλογική διαμαρτυρία. Στον ιταλικό Νότο, οι εκλογικές διαδικασίες είναι τόσο αμφιλεγόμενες, που ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο έκανε έκκληση για την παρέμβαση διεθνών εκλογικών παρατηρητών. Ο Σαβιάνο ισχυρίζεται ότι η κάθε ψήφος κοστολογείται από τη Μαφία στα 50 ευρώ και υπενθύμισε ότι στην Καλαβρία, από τους 50 περιφερειακούς συμβούλους οι 35 είτε καταδικάστηκαν είτε ερευνώνται για σχέσεις με τη Μαφία. Σύμφωνα με τον Σαβιάνο, ούτε το κόμμα του Μπερλουσκόνι (που κέρδισε στην Καλαβρία και στην περιφέρεια της Νάπολης) ούτε το δημοκρατικό κόμμα είναι υπεράνω υποψίας. Αλλά και ο ανεξάρτητος κυβερνήτης της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο αποτελεί επίσης αντικείμενο δικαστικών ερευνών για σχέσεις με τον επικεφαλής της σικελικής Μαφίας.

Η κεντρική πολιτική σκηνή δεν ήταν λιγότερο σημαδεμένη από την αποφορά σκανδάλων. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συνεχιζόταν η δίκη του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι για τα 600.000 δολάρια που βρέθηκαν στον λογαριασμό του Βρετανού δικηγόρου Μιλς. Ο Μιλς είχε καταθέσει ψευδώς υπέρ του Μπερλουσκόνι σε δίκη που αφορούσε τις υπεράκτιες εταιρείες του πρωθυπουργού και ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν έχει σχέση με την πληρωμή αυτή. Η ίδια η δημιουργία και ύπαρξη του προσωποκεντρικού κόμματος του Μπερλουσκόνι είναι ένδειξη απόρριψης της ιταλικής πολιτικής ζωής, κάτι που ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι δεν κουράστηκε να υπενθυμίζει, αποκαλώντας τον αντίπαλο «ο δισεκατομμυριούχος». Ο Μπερλουσκόνι διέπρεψε και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, απαγορεύοντας τα πολιτικά talk show στην κρατική τηλεόραση (η δική του προβολή, ως πρωθυπουργού, και ιδιοκτήτη των τριών ιδιωτικών καναλιών ήταν ούτως ή άλλως εγγυημένη) και εκτοξεύοντας το ένα σεξιστικό σχόλιο μετά το άλλο. «Το ξέρεις ότι δεν είσαι άσχημη; Εχω το (φεουδαρχικό) «δικαίωμα της πρώτης νύχτας» με τις υποψήφιές μας», είπε δημοσίως στην κεντροδεξιά υποψήφια στο Λάτσιο, Ρενάτα Πολβερίνι. «Ξέρετε γιατί η Μπρέσο (καλοστεκούμενη 65χρονη υποψήφια της κεντροαριστεράς στο Πεδεμόντιο) είναι πάντα κακόκεφη;» ρώτησε υποστηρικτές του. «Γιατί ξυπνάει και βλέπει το πρόσωπό της στον καθρέφτη».

Οριακή αναμέτρηση

Το αποτέλεσμα και στις δύο αυτές αναμετρήσεις ήταν υπέρ του. Η Πολβερίνι κέρδισε με οριακή διαφορά τις εκλογές στο Λάτσιο, αν και δεν κατέβηκε στις εκλογές με τη σημαία του πρωθυπουργικού κόμματος, αφού ο κομματικός μηχανισμός δεν κατάφερε να καταθέσει εμπρόθεσμα τις λίστες των υποψηφίων. Στην άλλη οριακή αναμέτρηση, η κεντροαριστερή Μπρέσο ηττήθηκε στην επαρχία του Τορίνο από τον υποψήφιο της Λέγκας του Βορρά, Κότα.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό για την κεντροαριστερά, που είχε κατέλθει στις εκλογές σε συνεργασία με τους κεντρώους χριστιανοδημοκράτες. Εν μέσω κρίσης, το δημοκρατικό κόμμα αποδείχθηκε τόσο ανίκανο να συνδεθεί με την παραδοσιακή πελατεία του, τους βιομηχανικούς εργάτες, ώστε έχασε το Τορίνο της Φίατ από τη Λέγκα. Κι όμως, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, τέταρτος ηγέτης της κεντροαριστεράς μέσα σε δύο χρόνια, είδε την αισιόδοξη πλευρά των αποτελεσμάτων, μιλώντας για «αντιστροφή της τάσης» που έφερε πέρυσι ξανά τον Μπερλουσκόνι στην εξουσία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή