Κινηματογραφικές προβολές στην οθόνη του κινητού

Κινηματογραφικές προβολές στην οθόνη του κινητού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σήμερα με ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας μπορεί κάποιος να περνά την ώρα του με παιχνίδια, να ανανεώσει το προφίλ του σε κάθε είδους κοινωνικό δίκτυο, ακόμη και να διαβάσει εφημερίδες ή βιβλία, ποιο είναι το επόμενο βήμα στη χρήση αυτών των «έξυπνων» συσκευών; Εφαρμογές, που θα τις μετατρέπουν σε φορητούς κινηματογράφους, ώστε στις οθόνες τους να μπορεί ο οποιοσδήποτε να απολαύσει οποιοδήποτε από τις τελευταίες κινηματογραφικές επιτυχίες.

Η αρχή έγινε, τουλάχιστον, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εταιρείες όπως η Blockbuster, η New Corp. του Ρούμπερτ Μέρντοχ και η mSpot ανακοίνωσαν πως ανέπτυξαν applications με τις οποίες κάθε χρήστης θα μπορεί να νοικιάζει από ένα online βιντεοκλάμπ το φιλμ της αρεσκείας του, το οποίο θα ξεκινά να προβάλλεται αμέσως στη συσκευή του.

Κάθε μία από τις παραπάνω εφαρμογές, μάλιστα, είναι συμβατή με περισσότερα από πενήντα μοντέλα κινητών και με τους βασικότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στις ΗΠΑ. Ακόμη περισσότερο, καθώς η σύγκλιση των τεχνολογιών υπαγορεύει πως όλες οι σύγχρονες συσκευές πρέπει να συνδέονται στο Διαδίκτυο, οι συγκεκριμένες applications θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε οποιαδήποτε άλλη οθόνη: στα PC, τις τηλεοράσεις ή τους «υπολογιστές-ταμπλέτες». Κάτι που σημαίνει πως ο χρήστης τους θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτει την ταινία που βλέπει στο κινητό, καθ’ οδόν προς το σπίτι, για να συνεχίσει να την παρακολουθεί από την TV του σαλονιού του.

Γιατί όμως χρειάστηκε να περάσει τόσος χρόνος ώστε να εμφανιστούν τέτοιες εφαρμογές; Επειδή ακόμη και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς («3G») δεν εξασφαλίζουν τόσο μεγάλες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, ώστε να μπορούν να μεταδοθούν αρχεία μεγάλου μεγέθους όπως είναι τα αρχεία βίντεο. Οι συγκεκριμένες όμως εταιρείες, υποστηρίζουν πως βρήκαν τρόπους για να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Η mSpot, για παράδειγμα, επέλεξε την απευθείας ροή του τηλεοπτικού περιεχομένου («streaming») προσαρμόζοντας κάθε ταινία στην ποιότητα της οθόνης όπου αναπαράγεται κάθε στιγμή: έτσι, ένα φιλμ που προβάλλεται σε ανάλυση 320 x 480 Pixel στο iPhone, θα αναμεταδίδεται σε ποιότητα high definition όταν ο θεατής το παρακολουθεί από την τηλεόρασή του. Η Blockbuster, από την άλλη, ακολουθεί μια διαφορετική λογική, επιτρέποντας στον χρήστη να «κατεβάζει» και να αποθηκεύει την ταινία στο κινητό του, και πάλι, όμως, με διαφορετικές προδιαγραφές αν το τηλέφωνο συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω δικτύου 3G ή τεχνολογίας Wi-Fi αντίστοιχα.

Αλλωστε, οι λύσεις αυτές μάλλον δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για πολύ καιρό, από τη στιγμή που εντός του 2010 αναμένεται να διαδοθεί στις ΗΠΑ η χρήση των δικτύων τέταρτης γενιάς, τα οποία εξασφαλίζουν ταχύτητες μετάδοσης έως και 80 Mbps. Δίκτυα που, ωστόσο, είναι μάλλον αμφίβολο να δούμε σύντομα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή