Το Κιργιζιστάν ζητεί βοήθεια από το εξωτερικό

Το Κιργιζιστάν ζητεί βοήθεια από το εξωτερικό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιργιζιστάν παραδέχτηκε ότι η χώρα της έχει χρεοκοπήσει και ότι ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ανετράπη στην εξέγερση της 7ης Απριλίου, άφησε μόνο 80 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό.

Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα απηύθυνε έκκληση για επείγουσα οικονομική βοήθεια, ώστε το φτωχό κεντροασιατικό έθνος της να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του. «Αύριο θα πρέπει να πληρώσουμε συντάξεις. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», τόνισε.

Ο ανατραπείς πρόεδρος, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, όπως είπε η κ. Οτουνμπάγεβα σε συνέντευξή της στον Guardian, είναι υπεύθυνος για τη διάλυση της οικονομίας, αφού διόρισε τους γιους του σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης, ξεπουλώντας στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες του κράτους. Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας πωλήθηκε σε μια εταιρεία offshore στις Κανάριες νήσους, ιδιοκτησίας ενός φίλου του Μαξίμ Μπακίεφ, γιου του προέδρου. Η κ. Οτουνμπάγεβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής στο Λονδίνο από το 1997 έως το 2002, εξήγησε επίσης ότι η λαϊκή οργή κατά του προέδρου και των συγγενών του ξέσπασε μετά την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του ζεστού νερού. Η εξέγερση ξεκίνησε από την παγωμένη ορεινή πόλη Ταλάς στις αρχές Μαρτίου και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Τώρα, η νέα ηγέτις δεσμεύεται να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Μανάς, σημαντικού σταθμού ανεφοδιασμού του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν. Η βάση έχει προκαλέσει τριβές με τη Ρωσία, που θεωρεί την Κεντρική Ασία πεδίο της επιρροής της και θα ήθελε την αποχώρηση των Αμερικανών. Ο Μπακίεφ έχασε την εύνοια του Κρεμλίνου πέρυσι, αφού παρότι είχε υποσχεθεί να καταργήσει την αμερικανική βάση σε αντάλλαγμα για κολοσσιαία δάνεια, ξέχασε τη συμφωνία όταν η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε να αυξήσει αισθητά την τιμή του «ενοικίου».

Η Οτουνμπάγεβα, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση θεωρεί τη Ρωσία τον πιο σημαντικό στρατηγικό συνεργάτη. Αρνήθηκε ότι οι Ρώσοι υποκίνησαν την εξέγερση, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να αναγνωρίσει το νέο καθεστώς. Οι ΗΠΑ απέρριψαν με τη σειρά τους τις φήμες για ρωσικό δάκτυλο. «Δεν πρόκειται για κάποιο αντιαμερικανικό πραξικόπημα, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Μάικλ Μακφάουλ, αρμόδιος της κυβέρνησης Ομπάμα για ρωσικά ζητήματα. «Ούτε πρόκειται για κάποια πληρωμένη από τους Ρώσους εξέγερση. Δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό».

Η μεταβατική κυβέρνηση συμβουλεύεται τώρα τον ΟΑΣΕ σε ό, τι αφορά την εκπόνηση νέου Συντάγματος. Η κ. Οτουνμπάγεβα σκοπεύει να διεξάγει εκλογές σε έξι μήνες και θα αντικαταστήσει το παλαιό προεδρικό σύστημα με μια ευρωπαϊκού τύπου κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα υπήρξε για ένα χρόνο υπουργός Εξωτερικών, προτού παραιτηθεί αηδιασμένη. Τα γεγονότα της 7ης Απριλίου έχουν ξανασυμβεί, θύμισε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Πήραμε άλλο ένα θλιβερό μάθημα περί δημοκρατίας. Οταν δεν σέβεσαι τον λαό και τον καταπιέζεις ολοκληρωτικά, τότε μια μέρα εκρήγνυται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή