Πρωθυπουργός για εννέα μήνες

Πρωθυπουργός για εννέα μήνες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Από τη σαρωτική νίκη στην παραίτηση μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες πέρασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα, ο οποίος ανακοίνωσε χθες με δάκρυα στα μάτια την αποχώρησή του από την ηγεσία. Τερματίζοντας, τον περασμένο Αύγουστο, τη μονοκρατορία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο Χατογιάμα είχε εγείρει ζωηρές προσδοκίες σπουδαίων μεταβολών, τις οποίες δεν στάθηκε ικανός να κάνει πράξη.

Οπως αναμενόταν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διευκόλυναν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Χατογιάμα για αποχώρηση της αμερικανικής βάσης Φουτένμα από τη νήσο Οκινάβα ή και συνολικά από την Ιαπωνία. Προ ημερών, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι η αμερικανική βάση θα παραμείνει στην Οκινάβα, αλλάζοντας απλώς τοποθεσία, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί από τους προκατόχους του το 2006.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε σημειώσει σαρωτική νίκη, υποσχόμενο λιγότερη γραφειοκρατία και καταπολέμηση των σκληρώσεων που δημιούργησαν οι πολλές δεκαετίες διακυβέρνησης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Καθώς όμως η δημοτικότητα της κυβέρνησής του έπεσε κάτω από το 20%, ο 63χρονος Χατογιάμα παραιτήθηκε προκειμένου να βελτιώσει τις προοπτικές του κόμματος στις εκλογές για την Ανω Βουλή που θα διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου.

Την Παρασκευή, το Δημοκρατικό Κόμμα πρόκειται να αποφασίσει για την εκλογή νέου ηγέτη, ο οποίος θα αναλάβει και την πρωθυπουργία, δεδομένης της μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κόμματος. Μαζί με τον Χατογιάμα παραιτήθηκε και ο ισχυρός άνδρας του κόμματος, ο γενικός γραμματέας Ιτσίρο Οζάουα, συνεργάτες του οποίου καταδικάστηκαν για σκάνδαλο διαφθοράς. Επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν.

Πολλές αποτυχίες

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε χάσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη του μικρού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η ηγέτις του οποίου είχε αρνηθεί να προσυπογράψει την κυβερνητική υπαναχώρηση στο θέμα της Οκινάβα.

«Από τις εκλογές, πέρυσι, προσπάθησα να αλλάξω την πολιτική, ώστε ο κύριος φορέας της να είναι ο λαός της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Χατογιάμα παραδεχόμενος ότι οι προσπάθειές του απέτυχαν και ο κόσμος έπαψε να τον ακούει. Πέρα από την αποτυχία στο θέμα της αμερικανικής βάσης, ο Χατογιάμα δεν κατάφερε να χορηγήσει το πλήρες ποσό των επιδομάτων που είχε υποσχεθεί στις οικογένειες με παιδιά, ενώ δεν εκπλήρωσε την υπόσχεση κατάργησης των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους. O διάδοχος του Χατογιάμα θα είναι ο πέμπτος Ιάπωνας πρωθυπουργός των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή