Διαβουλεύσεις της Κ. Αστον στην Τουρκία

Διαβουλεύσεις της Κ. Αστον στην Τουρκία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Συζητήσεις μεταξύ της Υπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον και της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας διεξήχθησαν χθες στην Αγκυρα με αντικείμενο όχι μόνο τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., αλλά και την πρόταση της Αγκυρας να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν. Μια ημέρα πριν από την άφιξη της βαρόνης Αστον και του αρμοδίου επιτρόπου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, στην Αγκυρα, όμως, η Γαλλία είχε βάλει για μια ακόμη φορά πάγο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σε συνέντευξή του σε κροατική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Αλβανίας, πρόκειται μια μέρα να ενταχθούν στην Ε.Ε., αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την Τουρκία.

Οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2005, ενώ ώς σήμερα έχουν ανοίξει 13 διαπραγματευτικά κεφάλαια, επί συνόλου 35. Οκτώ κεφάλαια παραμένουν παγωμένα εξαιτίας της πάγιας άρνησης της Αγκυρας να αναγνωρίσει την κυπριακή δημοκρατία, που αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε.

«Ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και να διερευνήσει οδούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία στην περιοχή», ανέφερε ευρωπαϊκή ανακοίνωση, εν όψει της συνάντησης με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, καθώς και τον υπεύθυνο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγκίς.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει σε συνάντηση ανάμεσα στη βαρόνη Αστον και τον διαπραγματευτή του Ιράν αρμόδιο για πυρηνικά ζητήματα, Σαέντ Τζαλιλί. «Καλωσορίζουμε τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Από αυτή τη σκοπιά, θα εξετάσουμε τις μεθόδους για διευρυμένη συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία», ανακοίνωσε η βαρόνη Αστον. Ωστόσο, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που προήλθαν από την Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, οι σχετικές συνομιλίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, ύστερα από τηλεφωνική συζήτηση με τη Χίλαρι Κλίντον, ο Νταβούτογλου πείσθηκε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να αναμειγνύεται στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή