Η Κούβα απελευθέρωσε επτά πολιτικούς κρατουμένους

Η Κούβα απελευθέρωσε επτά πολιτικούς κρατουμένους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Με μια αδιανόητη, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ενέργειά της, η Κούβα απελευθέρωσε χθες τους επτά πρώτους πολιτικούς κρατουμένους από ένα σύνολο 52 αντιφρονούντων, τους οποίους συμφώνησε να απελευθερώσει ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Καθολική Εκκλησία και την Ισπανία.

Οι επτά αντιφρονούντες, ηλικίας από 33 έως 65 ετών, όλοι τους με προβλήματα υγείας, έφθασαν αεροπορικώς μαζί με τις οικογένειές τους στη Μαδρίτη, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και χαμόγελα. Σε ανακοίνωση, που διάβασε για λογαριασμό όλων ο 65χρονος δημοσιογράφος Χούλιο Σεζάρ Γκάλβεζ, αναφέρεται ότι η απελευθέρωσή τους σημαίνει «την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το μέλλον της Κούβας» και εύχονται την απελευθέρωση και των υπολοίπων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της χώρας τους.

Η Κούβα συμφώνησε την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει σταδιακά 52 πολιτικούς κρατούμενους, από τους 73 συνολικά που είχαν συλληφθεί σε μια ευρεία επιχείρηση των Αρχών τον Μάρτιο του 2003, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως «Μαύρη Ανοιξη». Η συμφωνία ακολούθησε μετά την απεργία πείνας του αντιφρονούντος Γκιγέρμο Φαρίνας, ο οποίος μετά τέσσερις μήνες άρνησης τροφής είχε φθάσει στα πρόθυρα του θανάτου. Οταν έμαθε τα καλά νέα, ο Φαρίνας σταμάτησε την απεργία του. Η Αβάνα δεν ήθελε έναν ακόμη θάνατο αντιφρονούντος στη φυλακή, όπως συνέβη με τον Ορλάντο Ζαπάτα στις 23 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι επιδιώκει καλύτερες σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα και φιλοδοξεί να βελτιώσει τα οικονομικά της.

«Θετική εξέλιξη»

Την απελευθέρωση των Κουβανών αντιφρονούντων χαιρέτισε και η αμερικανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τη «θετική εξέλιξη». Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών απευθύνεται έκκληση «για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων».

Μετά την άφιξή τους στη Μαδρίτη, οι επτά Κουβανοί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης όπου θα παραμείνουν για άγνωστο χρονικό διάστημα. Πάντως, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Κουβανοί θα απολαμβάνουν το καθεστώς νόμιμων μεταναστών με άδεια παραμονής και εργασίας, που θα τους επιτρέπει να ζουν στην Ισπανία και να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Η Καθολική Εκκλησία της Κούβας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα απελευθερωθούν άλλοι 13 πολιτικοί κρατούμενοι. Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν θα επιτραπεί στους υπόλοιπους από τους 52 αντιφρονούντες να παραμείνουν στην Κούβα ή θα μεταβούν στις ΗΠΑ, τη Χιλή και την Ισπανία, οι οποίες έχουν προσφερθεί να τους παραχωρήσουν άσυλο.

Επανεμφάνιση του Φιντέλ

ΑΒΑΝΑ. Για όλους και για όλα μίλησε ο γηραιός ηγέτης του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έπειτα από έναν χρόνο. Στη μαγνητοσκοπημένη συζήτηση «στρογγύλης τραπέζης» με ακαδημαϊκούς, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Κάστρο προέβλεψε ότι επίκειται άμεση επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν τον πρόσφατο τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής κορβέτας, προκειμένου να δαιμονοποιήσουν τη Βόρεια Κορέα.

Επίσης, προέβλεψε ότι όταν η Αμερική εισβάλει στο Ιράν, θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάστρο διατηρεί τη θέση του γ.γ. του Κ.Κ. Κούβας, αν και έχει παραδώσει την προεδρία της χώρας στον αδελφό του Ραούλ. Στα 84 χρόνια του πλέον, φάνηκε σχετικά υγιής στη σπάνια τηλεοπτική του παρουσία, μολονότι το βάρος της προχωρημένης ηλικίας ήταν εμφανές. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Κάστρο δεν ερωτήθηκε καθόλου για το θέμα της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή