Η υπόθεση Μπετενκούρ κλονίζει τον Σαρκοζί

Η υπόθεση Μπετενκούρ κλονίζει τον Σαρκοζί

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ημέρα που περνάει στη Γαλλία, έχουμε και μία καινούργια αποκάλυψη στην υπόθεση Μπετενκούρ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας, το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η Λιλιάν Μπετενκούρ, δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της αυτοκρατορίας καλλυντικών L’ Oreal, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παράνομες χρηματοδοτήσεις στο κυβερνών κόμμα, αλλά και ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή. Ολη η χώρα ασχολείται με αυτό εδώ κι ένα μήνα. Μάλιστα, την Πέμπτη πήρε και νέα τροπή, καθώς η αστυνομία προσήγαγε βιαίως για ανάκριση τον Πατρίς ντε Μεστρ, διαχειριστή της περιουσίας της κυρίας Μπετενκούρ, τον Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, φωτογράφο και αποδέκτη δώρων αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τη βαρώνη των καλλυντικών, τον Φαρίς Γκογκέλ, πρώην νομικό της σύμβουλο για φορολογικά θέματα και τον Κάρλος Βεραχάνο, διαχειριστή ενός νησιού στις Σεϋχέλλες με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι τέσσερίς τους ανακρίθηκαν για φοροδιαφυγή. Ο κ. Ντε Μεστρ έχει ήδη ομολογήσει την ύπαρξη δύο τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, στους οποίους υπήρχαν κεφάλαια 78 εκατ. ευρώ που δεν δηλώθηκαν στην εφορία. Το νησί στις Σεϋχέλλες είναι επίσης «ύποπτο», μολονότι μέχρι την Παρασκευή δεν είχε ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει.

Η υπόθεση ξεκίνησε αρχικά ως πρόβλημα μιας οικογενειακής δυναστείας. Ωστόσο, στην πορεία φάνηκε να αγγίζει την καρδιά του συστήματος εξουσίας της Γαλλίας. Η κ. Μπετενκούρ ήταν νόμιμη χορηγός του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος της χώρας, UMP. Σύμφωνα με την πρώην λογίστριά της, όμως, Κλερ Τιμπού, έδωσε το 2007 κάτω από το τραπέζι 150.000 ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το νόμιμο όριο. Ο κ. Ντε Μεστρ αρνείται ότι έγινε ποτέ κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε και ο Ερίκ Βερτ, μέχρι πρότινος ταμίας του UMP και σήμερα υπ. Εργασίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Βερτ ήταν ο άνθρωπος που πήρε τα χρήματα για λογαριασμό του κ. Σαρκοζί.

Η ήδη περίπλοκη ιστορία γίνεται τελείως κουβάρι, λόγω της αποκάλυψης ότι η σύζυγος του κ. Βερτ εργαζόταν στις επιχειρήσεις της κυρίας Μπετενκούρ ως σύμβουλος επενδύσεων. Ο κ. Βερτ αναγκάστηκε να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα ότι παραιτείται από ταμίας του κόμματος, αν και επιμένει ότι δεν υπέπεσε σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Πράγματι, η έρευνα που έγινε από το γαλλικό ΣΔΟΕ τον αθώωσε, αλλά μόνο από την κατηγορία «ότι διέταξε, επηρέασε ή προσπάθησε να εμποδίσει φορολογικούς ελέγχους στην κ. Μπετενκούρ».

Δείπνο στη βίλα

Σε μία προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση, ο πρόεδρος Σαρκοζί εμφανίστηκε αυτήν την εβδομάδα σε τηλεοπτική εκπομπή. Χαρακτήρισε ψέματα και σκευωρίες τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά και εναντίον του κ. Βερτ. Πράγματι, είπε, είχε δειπνήσει στη βίλα της κυρίας Μπετενκούρ στο Νεϊγί, το πλούσιο προάστιο του Παρισιού, πόλη της οποίας ήταν δήμαρχος. Αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έφυγε από το γεύμα έχοντας μαζί του ένα δέμα με χρήματα. Η λογίστρια που διατύπωσε τις αρχικές κατηγορίες στη συνέχεια ανακάλεσε – με τους δικηγόρους της να λένε ότι αυτό έγινε υπό πίεση. Τώρα υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είπε πως ο κ. Σαρκοζί έπαιρνε «συχνά» χρήματα και ποτέ δεν είδε με τα μάτια της χρήματα να αλλάζουν χέρια. Ακόμη και έτσι, η ζημιά έχει γίνει.

Εξάλλου, πολλά ερωτήματα ζητούν ακόμη απαντήσεις. Πρώτον, ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον κ. Σαρκοζί δεν τον ρώτησε για τα 150.000 ευρώ ούτε και για τις συναντήσεις του με την Μπετενκούρ. Επίσης, είναι ακόμη ασαφές υπό ποίες συνθήκες προσελήφθη η κ. Βερτ στον όμιλο Μπετενκούρ, τη στιγμή που ο άντρας της ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο κ. Σαρκοζί παραδέχθηκε εμμέσως ότι υπάρχει ασυμβίβαστο και κάλεσε το κοινοβούλιο να ξεκαθαρίσει τους σχετικούς κανόνες για τους υπουργούς. Τον λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη, αν και εγείρονται ενστάσεις από ορισμένους που επισημαίνουν ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας διατηρεί σχέσεις με τον κ. Σαρκοζί.

Ο φωτογράφος είχε αδυναμία στα ακριβά δώρα

Ο 63χρονος σήμερα φωτογράφος Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, στον οποίο η Λιλιάν Μπετενκούρ φέρεται ότι έκανε δώρα εκατομμύρια ευρώ -ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις- δεν είναι τυχαία περίπτωση. Γόνος αστικής οικογένειας, ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, άρχισε να συναναστρέφεται ενδιαφέρουσες και συμπτωματικά πολύ μεγαλύτερές του σε ηλικία και πλούσιες γυναίκες, όπως η Μαρί Λορ ντε Νοάιγ, διάσημη μαικήνας των τεχνών. Την εποχή που συναντήθηκαν εκείνη ήταν 64 ετών και εκείνος 15. Με τη βοήθειά της, ο νεαρός Μπανιέ γνώρισε τους καλλιτεχνικούς και κοσμικούς κύκλους του Παρισιού και έφτασε να συναναστρέφεται ιερά τέρατα όπως ο Λουί Αραγκόν και ο Σαλβαντόρ Νταλί. Εργάστηκε επίσης ως βιβλιοπώλης και για ένα διάστημα ως υπεύθυνος Τύπου στον οίκο μόδας του Πιερ Καρντέν, φροντίζοντας πάντα να βρίσκεται κοντά σε πλούσιες πελάτισσες.

Ο Μπανιέ, που δηλώνει ποιητής φωτογράφος συγγραφέας, γνωρίζει για πρώτη φορά τη Λιλιάν Μπετενκούρ τη δεκαετία του 1980. Την καταπλήσσει με το οξύ πνεύμα, το χιούμορ, το θράσος του, αλλά και τις γνωριμίες του στον κόσμο των τεχνών, τον οποίο η κληρονόμος της L’ Oreal είχε πάντα αδυναμία. Ο Μπανιέ καλλιεργεί τη φιλία του με τη Λιλιάν και τον σύζυγό της Αντρέ Μπετενκούρ, οι οποίοι συχνά περνούσαν τις διακοπές τους με τον φωτογράφο και τον σύντροφό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή