Ο Ιρανός πυρηνικός, τα βίντεο και η CIA

Ο Ιρανός πυρηνικός, τα βίντεο και η CIA

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρανός επιστήμονας, για τον οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτομόλησε πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ, όπου παρείχε στις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφορίες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά το πρωί της περασμένης Δευτέρας στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον, απ’ όπου ζήτησε ένα αεροπορικό εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Τεχεράνη. Το παράδοξο αυτό επεισόδιο ήταν ενδεχομένως το τελευταίο μιας πολύκροτης υπόθεσης που ξεκίνησε με την εξαφάνιση του επιστήμονα από το δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας και η οποία κορυφώθηκε με τα τρία βίντεο που «ανέβηκαν» στο Διαδίκτυο με τον πρωταγωνιστή να προβαίνει σε αντιφατικούς ισχυρισμούς. Η ιστορία του 32χρονου Σαχράμ Αμιρί αποτέλεσε την αφορμή για έναν νέο πόλεμο προπαγάνδας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Διά της βίας

Οι Ιρανοί εξαρχής υποστήριζαν ότι ο Αμιρί, ο οποίος επαναπατρίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, απήχθη την άνοιξη του 2009 στη Σαουδική Αραβία και μεταφέρθηκε διά της βίας στις ΗΠΑ, όπου πρώτα βασανίστηκε και στη συνέχεια φυλακίστηκε. Σύμφωνα με τα ιρανικά μίντια, ο Αμιρί δήλωσε από την πρεσβεία του Πακιστάν ότι οι αμερικανικές αρχές σχεδίαζαν να τον επιβιβάσουν με μυστικότητα σε κάποια πτήση με τελικό προορισμό την Τεχεράνη, προκειμένου να καλύψουν την απαγωγή. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών τους, Χίλαρι Κλίντον, ότι ο Αμιρί ήρθε στη χώρα με δική του πρωτοβουλία και ήταν ανέκαθεν ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Παρά ταύτα, είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση Αμιρί αποτέλεσε πλήγμα για το κύρος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και αποκάλυψε τμήμα του μυστικού τους προγράμματος για την «αποστράγγιση των εγκεφάλων» του Ιράν, όπως ανεπισήμως αποκαλείται. Ο ειδικός στην ανίχνευση ακτινοβολίας Ιρανός εθεωρείτο μεν μια σημαντική πηγή που επιβεβαίωσε πολλά απ’ όσα ήδη γνώριζαν οι Αμερικανοί για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, πλην όμως, δεν είχε επαφές με τους επικεφαλής του προγράμματος λόγω της μικρής του ηλικίας. Σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, ο Αμιρί ήταν μέλος ομάδας που επιτηρούσε τον βαθμό έκθεσης στις επικίνδυνες ακτινοβολίες των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αμιρί μεταφέρθηκε οικειοθελώς ή όχι από Αμερικανούς πράκτορες στις ΗΠΑ. Εχει διαρρεύσει, επίσης, ότι αφού ανακρίθηκε από άνδρες της CIA εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της υπηρεσίας και ότι πριν από λίγους μήνες άρχισε να εκδηλώνει συμπτώματα έντονης νευρικότητας, καθώς ανησυχούσε για το μέλλον της συζύγου του και του παιδιού του. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ιρανική κυβέρνηση απείλησε την οικογένεια του Αμιρί και ο τελευταίος, πανικοβλημένος, δημιούργησε με τη μικρή κάμερα του φορητού του υπολογιστή το πρώτο βίντεο, με το οποίο υποστήριζε ότι απήχθη από τη CIA. Είναι ξεκάθαρο ότι η ποιότητα του δεύτερου βίντεο, που ανέβηκε στο Διαδίκτυο δύο ώρες αργότερα και στο οποίο ο Αμιρί δηλώνει ευτυχής στις ΗΠΑ, είναι πιο επαγγελματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μπορεί η ιρανική κυβέρνηση να του επιφύλαξε υποδοχή ήρωα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο επιστήμονας είναι ασφαλής. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο Αμιρί έχει εργαστεί στο πανεπιστήμιο Μαλέκ Αστάρ, το οποίο συνεργάζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και στο στρατιωτικό εργαστήριο της Λαβιτζάν. Παράλληλα, τα ιρανικά μίντια υποστηρίζουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του θεοκρατικού καθεστώτος έχουν στην κατοχή τους ηχογράφημα, με το οποίο αποδεικνύεται ότι η CIA προσέφερε στον Αμιρί το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων προκειμένου να δηλώσει στο CNN ότι αυτοβούλως διέφυγε στις ΗΠΑ.

Θα πουλούσε σε Ολλανδούς απόρρητα έγγραφα της ΜΙ5

Πρώην πράκτορας της ΜΙ6

Ο 25χρονος πρώην πράκτορας της βρετανικής αντικατασκοπείας ΜΙ6 Ντάνιελ Χάουτον παραδέχθηκε -την Τετάρτη- στο δικαστήριο ότι προσπάθησε να πουλήσει έναντι 2,4 εκατ. ευρώ απόρρητα έγγραφα της υπηρεσίας MI5 στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 25χρονος Χάουτον, ο οποίος είχε βρετανική και ολλανδική υπηκοότητα, αντέγραψε άκρως απόρρητα έγγραφα της ΜΙ5 (αρμόδια για το εσωτερικό της Βρετανίας) σε cd και dvd, ενώ εργαζόταν στη ΜΙ6 μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 και Μαΐου 2009. Ωστόσο, οι Ολλανδοί, με τους οποίους διαπραγματεύτηκε και μάλιστα «έριξαν» την αμοιβή του στο 1 εκατ. ευρώ, ήταν επίσης πράκτορες. Τον βιντεοσκόπησαν την ώρα της ανταλλαγής και παρέδωσαν τα στοιχεία στην υπηρεσία του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμά του βρέθηκε ένα memory stick με 7.000 φακέλους και την ένδειξη «άκρως απόρρητον». Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Διαρροή απόρρητου υλικού με την επίθεση σε άοπλους

Από Αμερικανό στρατιώτη

Ο 22χρονος στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ είναι από τις αρχές Ιουλίου κατηγορούμενος για διαρροή απόρρητων πληροφοριών και διακύβευση της εθνικής ασφάλειας, κατηγορίες οι οποίες επισύρουν ποινή κάθειρξης μέχρι και 52 ετών.

Ειδικότερα, ο νεαρός, αναλυτής στον αμερικανικό στρατό, κατηγορείται για τη διαρροή στρατιωτικού βίντεο, το οποίο δείχνει επίθεση εναντίον αόπλων στο Ιράκ, το 2007. Στην εικόνα διακρίνεται μια ομάδα ανδρών που περπατάει στον δρόμο να δέχεται επίθεση ελικοπτέρων Απάτσι, ενώ οι αξιωματικοί γελούν και τους αποκαλούν «νεκρούς μπάσταρδους». Το βίντεο προέρχεται από το πιλοτήριο των ελικοπτέρων και αναρτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην ιστοσελίδα wikileaks. org. Ερευνα του στρατού είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί ενήργησαν σωστά. Τον Μπράντλεϊ κατέδωσε ο πρώην χάκερ Αντριαν Λάμο από την Καλιφόρνια. Συνελήφθη τον Μάιο και παρέμεινε για ένα μήνα σε στρατιωτική φυλακή, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αναζητούν προδότη ανάμεσα στους «10» ή και στα κεντρικά

Οι Ρώσοι της ανταλλαγής

Ελάχιστα έχουν γίνει επισήμως γνωστά όσον αφορά την τύχη των δέκα Ρώσων κατασκόπων που ανταλλάχθηκαν για τέσσερις φερόμενους πράκτορες της CIA στις 9 Ιουλίου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ρωσικό Τύπο, οι δέκα οδηγήθηκαν από το αεροδρόμιο της Μόσχας σε μονάδα της FSB προκειμένου να «εξεταστούν» από ειδικούς πράκτορες. Αξιωματούχοι της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών άφηναν να διαρρεύσει ότι οι δέκα άντρες θα αφεθούν ελεύθεροι «σε λίγες εβδομάδες και αφού πρώτα αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές τους ταυτότητες». Στέλεχος της FSB υποστήριξε σε ρωσική εφημερίδα, υπό τον όρο να κρατηθεί η ανωνυμία του, ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το φιάσκο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ύπαρξης «προδότη» ανάμεσα στους δέκα ή στα κεντρικά της υπηρεσίας. Η ίδια πηγή αποκάλυψε, ακόμα, ότι και οι δέκα έχουν καταθέσει αιτήσεις προκειμένου να αλλάξουν τα ονόματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή