Ο «Εξολοθρευτής» σε νέες περιπέτειες

Ο «Εξολοθρευτής» σε νέες περιπέτειες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε 243.000 δημοσίους υπαλλήλους της Καλιφόρνια την 1η Ιουλίου, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους. Το πολιτειακό Εφετείο επικύρωσε την απόφαση του κυβερνήτη Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ να ακρωτηριάσει τις αμοιβές τους στο κατώτατο επίπεδο που προβλέπει η αμερικανική εργατική νομοθεσία, δηλαδή στα 7,25 δολάρια την ώρα, κάτι που αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 ευρώ τον μήνα. Η απόφαση αυτή του παλιού «Εξολοθρευτή» στις ταινίες του Χόλιγουντ είχε κριθεί παράνομη από τον υπεύθυνο μισθοδοσίας της Πολιτείας, ο οποίος αρνήθηκε να περικόψει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στα όρια του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά η απόφαση του Εφετείου συρρικνώνει απελπιστικά τις ελπίδες τους για κάτι καλύτερο.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης δικαιολόγησε την εξοντωτική απόφασή του επικαλούμενος τη δημοσιονομική μαύρη τρύπα της Πολιτείας, η οποία δεν έχει αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό, καθώς η πολιτειακή Βουλή σπαράσσεται από έντονες αντιθέσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί τεράστια αφαίμαξη εισοδήματος: επί ένα χρόνο, η Πολιτεία τους δίνει υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τρεις μέρες κάθε μήνα, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση εισοδήματος κατά 14%. Στο μεταξύ, τα δάνεια και τα νοίκια, που είχαν βασιστεί στις «σίγουρες» αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου, τρέχουν και πολλές οικογένειες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ολόκληρη η Καλιφόρνια βρίσκεται σε τροχιά «εσωτερικής υποτίμησης», κατά τον νεολογισμό που έγινε της μόδας και στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά. Ή μάλλον βρίσκεται ένα βήμα «μπροστά» από μας, στο στάδιο της μεθοδευμένης πτώχευσης: αδυνατώντας να πληρώσουν τα χρέη σε χρήμα, ο κυβερνήτης και η πολιτειακή Βουλή έβγαλαν στο σφυρί «φιλέτα» από τη δημόσια περιουσία και έκοψαν τους προϋπολογισμούς των πολιτειακών πανεπιστημίων κατά 20%. Ανάλογες περικοπές υφίστανται οι προϋπολογισμοί των δημοσίων σχολείων, κάτι που συνεπάγεται απολύσεις εκπαιδευτικών, πολυπληθέστερες σχολικές τάξεις, μικρότερες αποδοχές προσωπικού, λιγότερες εκδρομές και πολιτιστικές δραστηριότητες στα σχολεία. Καθίζηση υφίσταται ο κατασκευαστικός τομέας με την ακύρωση έργων υποδομών που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, ενώ η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία έχει ήδη ανέβει στο 13%.

Τα πράγματα είναι τόσο τραγικά, που οι πολιτειακές αρχές αποφάσισαν να βγάλουν πρόωρα από τις φυλακές, για να κάνουν οικονομίες, περίπου 27.000 κρατούμενους. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Καλιφόρνια του Ρέιγκαν και του Σβαρτσενέγκερ ήταν η Πολιτεία που είχε πρωτοστατήσει στα πιο σκληρά μέτρα αστυνόμευσης (όπως ο περίφημος νόμος «three strikes out», που καταδικάζει σε εξοντωτικές ποινές καθ’ υποτροπήν μικροπαραβάτες). Ανάγκα και θεοί πείθονται, και μια καραμπινάτη οικονομική κρίση αποδεικνύεται ικανή να μεταμορφώσει σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς σε κατά συνθήκην ελευθεριακούς!

Ιnfo

– Jeremy Gerst & Daniel Wilson, «Fiscal Crises of the States: Causes and Consequences», FRBSF Economic Letter, 28/6/2010.

– Brice Pedroletti, «Quand la Chine se ruinera», Le Monde, 22/6/2010.

– David Harvey, «The Right to the City», New Left Review Νο 53, 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή