Ορατός ακόμη ο κίνδυνος για το περιβάλλον

Ορατός ακόμη ο κίνδυνος για το περιβάλλον

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι άραγε τόσο καλά τα νέα; Η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που διαχειρίζεται η ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να σταμάτησε, για πρώτη φορά μετά τρεις μήνες διαρκούς ροής, αλλά ο κίνδυνος για το περιβάλλον και περισσότερο για τα οικοσυστήματα των ωκεανών σίγουρα δεν έχει περάσει.

Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού, κ. Νταγκ Σατλς, επισήμανε ότι η διακοπή της διαρροής του μαύρου χρυσού στα νερά του Κόλπου αποτελεί σίγουρα ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την καλή εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει η ώρα για πανηγυρισμούς.

Αλλωστε, όπως αναφέρει ο Τέρι Τζόουνς στον Guardian, οι φόβοι των ειδικών διαρκώς αυξάνονται. Και ένας λόγος είναι η άφιξη της περιόδου των τυφώνων στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας. Η Εθνική Ωκεανογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους των κατοίκων λέγοντας ότι οι άνεμοι των τροπικών καταιγίδων και τυφώνων που θα πλήξουν την περιοχή δεν πρόκειται να μεταφέρουν μαζί τους σταγονίδια πετρελαίου στις ακτές και στην ενδοχώρα.

Από την άλλη, ο Τζεφ Μάστερς, ιδρυτής της διαδικτυακής μετεωρολογικής ιστοσελίδας Weather Underground του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, διαφωνεί. Ο δρ Μάστερς πιστεύει ότι τα σταγονίδια πετρελαίου θα μεταφερθούν από τους θυελλώδεις ανέμους στη στεριά και στα αστικά κέντρα και θα αποτελέσουν εφιάλτη για την περιοχή.

Τι θα συμβεί όταν ένας τέτοιος «πετρελαιοτυφώνας» πλήξει τη Νέα Ορλεάνη και ο μαύρος χρυσός καλύψει δρόμους και κτήρια; Τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν θα βλέπουμε μόνο πελεκάνους και θαλάσσιες χελώνες να αργοπεθαίνουν καλυμμένοι από πίσσα, αλλά ανάλογη θα είναι και η ανθρώπινη μοίρα;

Τι θα συμβεί όταν το πετρέλαιο καλύψει ακόμα και το ρύζι και τα ζαχαρότευτλα; Και τότε, με ποιον τρόπο θα καταφέρει η ΒΡ να κρατήσει μακριά από το μέτωπο του ακήρυχτου πολέμου δημοσιογράφους και φωτογράφους;

Η ΒΡ ισχυρίζεται ότι γνωρίζει και έχει προετοιμαστεί και γι’ αυτό το σενάριο. Ισχυρίζονται τα στελέχη της εταιρείας ότι έχουν σχέδια και προγραμματισμό, που θα επιτρέψουν στον πετρελαϊκό κολοσσό να βοηθήσει τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας έτσι ώστε να βρουν ασφαλές κατάλυμα. Οπως, όμως, αποδεικνύεται, ο βρετανικός κολοσσός αγνοεί πολλά, όπως παραδείγματος χάρη την ποσότητα του πετρελαίου που έχει στο συγκεκριμένο κοίτασμα, το γεγονός ότι η πετρελαιοπηγή επρόκειτο να εκραγεί, όπως, εξάλλου, ότι ήταν επισφαλής η αντικατάσταση της λάσπης μέσα στους σωλήνες με θαλασσινό νερό. Και βέβαια, η ΒΡ δεν γνώριζε πώς να σταματήσει τη διαρροή όταν αυτή άρχισε. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της εταιρείας έχουν να σκεφθούν πιο σοβαρά, οικονομικής φύσης θέματα. Αν βέβαια η πετρελαιοκηλίδα ρυπάνει και άλλες θάλασσες του κόσμου, ίσως τότε η εταιρεία να ανησυχήσει πραγματικά για το οικονομικό της μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή