Τούρκοι «ράμπο» στην αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών

Τούρκοι «ράμπο» στην αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες μονάδες επαγγελματικού στρατού ειδικευμένες στην αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών σχεδιάζει να δημιουργήσει η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας μετά την πρόσφατη έξαρση της αυτονομιστικής βίας.

Η αναζωπύρωση της 26ετούς κουρδικής εξέγερσης έχει ανανεώσει τις συζητήσεις στους κόλπους της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την ενδεδειγμένη μέθοδο αποτροπής των επιθέσεων που εξαπολύει το ΡΚΚ από τα βουνά του βορείου Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ, αποτελείται κυρίως από νέους κληρωτούς που υπηρετούν ώς 15 μήνες. Αντίθετα, οι νέες μονάδες προβλέπεται να στελεχωθούν από επαγγελματίες στρατιώτες 5ετούς ή 10ετούς θητείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε την Τρίτη για το θέμα τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας ότι ο επαγγελματικός στρατός θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της ορεινής συνοριακής περιοχής, στην οποία θα ιδρυθούν 150 νέα στρατόπεδα, το μέγεθος των οποίων δεν είναι ακόμη σαφές. Στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας ήδη σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκονούλ επιβεβαίωσε την είδηση. «Το Γενικό Επιτελείο εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό. Δεν έχουμε λάβει τον φάκελο, αλλά οι συνάδελφοί μας εξετάζουν τις νομικές πτυχές», δήλωσε ο Γκονούλ στο Πρακτορείο Ανατολή. Ο Γκονούλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν αν θα χρειαστεί νέος νόμος και ποια θα είναι η εκπαίδευση των στρατιωτών.

Η πρόσφατη σειρά επιθέσεων από το ΡΚΚ έχει υποσκάψει τη θέση του πρωθυπουργού Ερντογάν αντί του στρατού και έχει εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο την εξέγερση, εν όψει των εκλογών που αναμένονται το αργότερο τον Ιούλιο του 2011. Η Αγκυρα έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ιράκ για να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους αντάρτες. Προ ολίγων ημερών, η Αγκυρα παρέδωσε στο Ιράκ, στις ΗΠΑ και στην κουρδική περιφερειακή διοίκηση στο Αρμπίλ λίστα 248 Κούρδων ανταρτών που, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, επιχειρούν στο εσωτερικό της Τουρκίας από βάσεις του Ιράκ. Η κουρδική κυβέρνηση καταδίκασε φραστικά τους αντάρτες του ΡΚΚ ως «εγκληματίες», αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να τους συλλάβει γιατί δεν ζουν στο Ιράκ, αλλά στην Τουρκία.

Αναζωπύρωση

Το ΡΚΚ ξεκίνησε την εξέγερση, με στόχο την ίδρυση κουρδικού κράτους, το 1984. Οι μάχες αναζωπυρώθηκαν φέτος τον Μάιο, όταν ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες ειρήνευσης με την Τουρκία. Τον Ιούνιο, το ΡΚΚ τερμάτισε την 14μηνη μονομερή εκεχειρία. Στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2010 έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, αριθμός που ισούται με τους νεκρούς όλης της προηγούμενης χρονιάς.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2009, το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας, λόγω δεσμών με το ΡΚΚ. Ηταν το έκτο κουρδικό πολιτικό κόμμα που τίθεται υπό απαγόρευση στην Τουρκία, προδίδοντας τις ελπίδες πολλών Κούρδων ότι τα δημοκρατικά ανοίγματα του πρωθυπουργού Ερντογάν θα οδηγούσαν σε άμεσες και θεαματικές βελτιώσεις των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των 14 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας.

Αν όμως η επιδείνωση είναι υπόθεση αρκετών μηνών, τις τελευταίες εβδομάδες, οι σχέσεις του κουρδικού πληθυσμού με τις τουρκικές αρχές έφθασαν στο ναδίρ. Την περασμένη Κυριακή, πάνω από 5.000 Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν βίαια με την Αστυνομία στο Ντιαρμπακίρ, διαμαρτυρόμενοι εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι Κούρδοι κατηγορούν τους στρατιώτες ότι ακρωτηρίασαν τα πτώματα των ανταρτών που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες μάχες και δεν τα επέστρεψαν στις οικογένειές τους, όπως συνέβαινε ώς τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή