Υποχωρεί διαρκώς η δημοτικότητα Ομπάμα, ακόμα και στους ισπανόφωνους

Υποχωρεί διαρκώς η δημοτικότητα Ομπάμα, ακόμα και στους ισπανόφωνους

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποχωρεί συνεχώς, γεγονός που πιθανότατα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, στις κοινοβουλευτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, η φθορά του κ. Ομπάμα διαφαίνεται ακόμη και στους ισπανόφωνους Αμερικανούς, οι οποίοι ήταν οι πλέον αφοσιωμένοι υποστηρικτές του, μετά τους Αφροαμερικανούς, στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Ειδικότερα, μόλις 43% των λατινοαμερικανικής καταγωγής πολιτών θεωρούν ότι ο πρόεδρος ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά του, ενώ 21% έχουν την αντίθετη άποψη και 32% βρίσκονται στο μεταίχμιο. Τα ποσοστά αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλά, με δεδομένο ότι μόλις 15% των «Λατίνων» αυτοπροσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικανοί. Οι αναλυτές τα αποδίδουν στο γεγονός ότι οι -γόνοι μεταναστών στην πλειονότητά τους- ισπανόφωνοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση πολύ περισσότερο από τους λευκούς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση για μεταρρύθμιση του προβληματικού συστήματος ένταξης και πολιτογράφησης των μεταναστών.

Πάντως, στην πρόθεση ψήφου σε περίπτωση προεδρικών εκλογών, ο κ. Ομπάμα συγκεντρώνει ακόμη το 57% των προτιμήσεων των ισπανόφωνων, σε αντίθεση με το γενικό ποσοστό του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου έχουν υποχωρήσει στο 44%.

Η υπεροχή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνον εν όψει των προσεχών εκλογών, αλλά και για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στο μέλλον, αφού οι ισπανόφωνοι αποτελούν ήδη το 15% του αμερικανικού πληθυσμού και θα φτάσουν το 30% μέχρι το 2050. Οπως και οι μαύροι, τάσσονται παραδοσιακά στο πλευρό των Δημοκρατικών υποψηφίων, αν και ο προηγούμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είχε καταφέρει να αμβλύνει εν μέρει τις διαφορές. Σημειώνεται ότι η αναμέτρηση του Νοεμβρίου αφορά το 1/3 των εδρών του Κογκρέσου – αριθμός ικανός για να μεταβληθούν οι ισορροπίες υπέρ της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή