Συναγερμός στον Λευκό Οίκο για τις διαρροές εγγράφων

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο για τις διαρροές εγγράφων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεντάγωνο διεξάγει εξονυχιστική έρευνα σε δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα, ώστε να διαπιστώσει αν προδόθηκε η ταυτότητα πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ και αν συνεπώς διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, ταγματάρχη Ντέιβιντ Λάπμαν, μέχρι την Παρασκευή δεν είχαν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα για το θέμα, αλλά είναι γενικώς αποδεκτό ότι «όταν κατονομάζονται άτομα, τότε κινδυνεύουν με αντίποινα και τίθεται εν αμφιβόλω η προθυμία τους να συνεχίσουν να συνεισφέρουν με πληροφορίες στην πολεμική προσπάθεια των Συμμάχων».

Σε ομιλία του στην Καμπούλ, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι η αποκάλυψη των ονομάτων Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές και τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ήταν μια πράξη «άκρως επικίνδυνη και ανεύθυνη». «Ανεξάρτητα αν η παροχή πληροφοριών ήταν νόμιμη ή παράνομη, γεγονός παραμένει ότι αυτοί οι συμπατριώτες μου τώρα κινδυνεύουν», σημείωσε ο κ. Καρζάι και κατέληξε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επιτελείς του, ώστε να αποφασίσει σε τι ενέργειες θα προβεί γι’ αυτό το θέμα.

Πολλά ονόματα

Η εφημερίδα The New York Times έψαξε στα επίσημα έγγραφα της αμερικανικής αντικατασκοπίας που διέρρευσαν και βρήκε πολλά ονόματα ή περιγραφές δεκάδων Αφγανών πληροφοριοδοτών και συνεργατών του ΝΑΤΟ. Τόσο η δική μας εφημερίδα, όσο και τα άλλα δύο έντυπα (The Guardian, Der Spiegel) στην κατοχή των οποίων περιήλθαν τα λεγόμενα «ημερολόγια του Αφγανιστάν» δημοσιεύσαμε μόνο επιλεγμένα αποσπάσματα, από τα οποία είχαμε αφαιρέσει τυχόν αναφορές σε ονόματα ή πρόσωπα. Το κάναμε για να προστατεύσουμε τις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζι, όπου και δημοσιεύτηκαν τα διαβαθμισμένα έγγραφα την προηγούμενη Κυριακή, υποστηρίζει ότι από τα 92.000 που περιήλθαν στην κατοχή του, δημοσίευσε τα 75.000 μόνο, ώστε να περιορίσει τους σχετικούς κινδύνους.

Από την έρευνά μας όμως προκύπτει ότι σε αυτά που αναρτήθηκαν τελικά στο WikiLeaks περιέχονται πληροφορίες όπως τα χωριά των πληροφοριοδοτών ή τα ονόματα των πατεράδων τους.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν μήπως η δημοσίευση ενθαρρύνει και άλλα «βαθιά λαρύγγια» να ανεβάσουν στο Ιντερνετ πληροφορίες που διαθέτουν για ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ενας εξ αυτών, μας έλεγε ότι διερευνάται ακόμη το ενδεχόμενο να ασκηθεί δίωξη εναντίον του κ. Ασάντζι, με βάση τον νόμο περί «κρατικών μυστικών». Αλλοι Αμερικανοί νομοθέτες προτείνουν η δίωξη να μην είναι προσωπικά, αλλά να στραφεί εναντίον της ίδια της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Η Δικαιοσύνη

Μέχρι αυτήν την εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, δεν είχε διασαφηνίσει τις προθέσεις του. Πάντως, θα είναι εξαιρετικά περίεργο να στραφεί η Δικαιοσύνη όχι εναντίον εκείνου που έκλεψε τις απόρρητες πληροφορίες, στις οποίες περιέχονται μεταξύ άλλων στοιχεία ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, αλλά εναντίον εκείνου που τις δημοσίευσε.

Ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, δεν έχει δικαιοδοσία σε πολίτες, οπότε η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και τη Δικαιοσύνη. Ηδη διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό και, όπως μας είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, «δεν θέλει να προκαταβάλλει τα συμπεράσματά της».

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να διαχειριστεί επικοινωνιακά τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Η έρευνα των New York Times κατέδειξε πάντως ότι στα τηλεγραφήματα υπάρχουν όντως πολλά ονόματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή