Συντομα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ

Πτήση 336 ωρών στον αέρα

Με την προσγείωσή του στον αεροδιάδρομο της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Yuma, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Zephyr της εταιρείας Qinetic κατέρριψε το ρεκόρ συνεχούς πτήσης γι’ αυτήν την κατηγορία αεροσκαφών, αφού παρέμεινε στον αέρα 336 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό. Το Zephyr κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια την οποία μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που καλύπτουν τα πτερύγιά του – ρεύμα το οποίο είτε καταναλώνεται άμεσα στον κινητήρα του UAV είτε αποθηκεύεται στις μπαταρίες για την πτήση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εταιρεία αμυντικών συστημάτων Qinetic υποστηρίζει πως τέτοια ηλιακά μη επανδρωμένα αεροπλάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε στρατιωτικές εφαρμογές -πιο συγκεκριμένα, ως εναέριες πλατφόρμες τηλεπικοινωνιών ή σε αναγνωριστικές πτήσεις- αλλά και σε επιστημονικές έρευνες.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΣ

Δορυφόροι πάλι στη «ζωή»

Τη στιγμή που το διάστημα κυριολεκτικά κατακλύζεται από πυραύλους εκτόξευσης και δορυφόρους οι οποίοι συνεχίζουν να κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη αν και βρίσκονται εκτός λειτουργίας, η αμερικανική επιχείρηση MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) ανακοίνωσε πως σύντομα θα μπορεί να… επαναφέρει στη ζωή τους απηρχαιωμένους δορυφόρους, ώστε αυτοί να χρησιμοποιηθούν ξανά. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ρομποτική μονάδα που αναπτύσσει θα ανεφοδιάζει τα διαστημικά οχήματα με ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα, τριπλασιάζοντας τον χρόνο ζωής τους. Ετσι, όχι μόνο θα δώσει μία λύση στο πρόβλημα των «διαστημικών σκουπιδιών», αλλά και θα εξοικονομήσει για τη διαστημική βιομηχανία δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς πλέον λιγότεροι νέοι δορυφόροι θα χρειάζεται να κατασκευαστούν και να εκτοξευθούν. Μάλιστα, ο πρώτος εξοπλισμός αυτής της ρομποτικής μονάδας αναμένεται να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μέσα στο 2013.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Περιορισμοί στα γενετικά τεστ

Υποτίθεται πως τα γενετικά τεστ που διαφημίζουν ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως οι Navigenics Inc., Knome Inc., Decode Genetics, Pathway Genomics Corp., 23andMe Inc. -υπηρεσίες που γνωρίζουν μεγάλη δημοφιλία τουλάχιστον στις ΗΠΑ-, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με τη γενετική τους προδιάθεση σε συγκεκριμένες ασθένειες, ώστε αυτοί να ακολουθήσουν ένα τρόπο ζωής που θα τους βοηθήσει να μη νοσήσουν. Ωστόσο, οι αναλύσεις των δειγμάτων, οι οποίες κοστίζουν από 300 έως 1.000 δολάρια, φαίνεται πως δεν είναι αρκούντως αξιόπιστες. Σύμφωνα με έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών, οι πιθανότητες που υπολόγιζαν οι εταιρείες για την εκδήλωση της ίδιας ασθένειας στον ίδιο άνθρωπο διάφεραν έως και κατά 68%. Γι’ αυτό και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πως θα θέσει περιορισμούς στην πώληση τέτοιων γενετικών αναλύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή