Επανεκλογή Ντομπρόβσκις στη Λεττονία με συνταγή ΔΝΤ

Επανεκλογή Ντομπρόβσκις στη Λεττονία με συνταγή ΔΝΤ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΓΑ. Κλάδο ελαίας στην αριστερή αντιπολίτευση, που στηρίζεται από τη ρωσική μειονότητα, έτεινε, χθες, ο Λεττονός πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς προωθεί, μετά την εκλογική νίκη του Σαββάτου, την ιδανική πολιτική «συνταγή» για την επιτυχία του επιβεβλημένου από το ΔΝΤ προγράμματος λιτότητας.

Παρά τα αυστηρά μέτρα, τις περικοπές των δαπανών και την αύξηση των φόρων, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Ντομπρόβσκις, ο οποίος κυβερνά από το 2009, επέτυχε άνετη νίκη συγκεντρώνοντας το 57% στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου και δεσμεύεται τώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό την είσοδο της Λεττονίας στη Ζώνη του Ευρώ.

Το αριστερό κόμμα Κέντρο Αρμονίας, που απευθύνεται κυρίως στη ρωσική μειονότητα, δηλαδή στο 27% του πληθυσμού, βγήκε μεν ενισχυμένο από τις εκλογές, εκμεταλλευόμενο τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα, αλλά τερμάτισε δεύτερο με 26%. «Προσφέραμε μια ευκαιρία για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Κέντρο Αρμονίας, ώστε να εργαστούμε μαζί στη Βουλή και πιθανόν να διορίσουμε έναν υπουργό», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις μετά τις συνομιλίες του με την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Εάν η αντιπολίτευση απαντήσει θετικά θα είναι η πρώτη φορά, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, που ένα κόμμα με ρωσικό προσανατολισμό συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Η συμμαχία του Ντομπρόβσκις κέρδισε 63 εκ των συνολικά 100 εδρών της Βουλής: τριάντα τρεις έλαβε η κεντροδεξιά Ενότητα, 22 η Ενωση Πρασίνων και Αγροτών και οκτώ το εθνικιστικό κόμμα Τα Πάντα για τη Λεττονία. Το Κέντρο Αρμονίας αύξησε τη δύναμή του, εξασφαλίζοντας 29 έδρες από 17 που κατείχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση στις δύσκολες επιλογές της», δήλωσε επιφανής προσωπικότητα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος, κ. Ουρμπάνοβιτς, τόνισε ότι επιθυμεί πρώτα να δει το πρόγραμμα περικοπών του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή