Το Προσωπο: Ρομπέρ Τριφέν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρομπέρ Τριφέν (1911- 1993), ή Ρόμπερτ Τρίφιν αν προτιμάτε, γεννήθηκε στο Βέλγιο, πήρε διδακτορικό στο Χάρβαρντ, όπου δίδαξε οικονομικές επιστήμες, και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1942, για να ανακτήσει τη βελγική υπηκοότητα το 1977, όταν αποφάσισε να επιστρέψει και να εγκατασταθεί οριστικά στην Ευρώπη. Το όνομά του συνδέεται κυρίως με το λεγόμενο «δίλημμα Τριφέν», το οποίο ο ίδιος διατύπωσε ήδη στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και μπορεί εκ των υστέρων να θεωρηθεί προφητικό για τις περιπέτειες του αμερικανικού νομίσματος.

Εχοντας εργαστεί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και στα πρώτα, ανήσυχα μεταπολεμικά χρόνια στο νεοπαγές Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον ΟΟΣΑ, ο Τριφέν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ από το 1951, απολάμβανε μεγάλου κύρους στην Ουάσιγκτον. Το 1960, η κατάθεσή του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Ηταν τότε που ο Βέλγος καθηγητής διατύπωσε το περίφημο δίλημμά του, το οποίο συνοψίζεται στο εξής: Ως εθνικό νόμισμα της Αμερικής, το δολάριο θα έπρεπε, κανονικά, να υποχρεώνει την κυβέρνηση να διατηρεί νομισματικά αποθέματα αντίστοιχα του παραγόμενου πλούτου. Επειδή όμως, δυνάμει της συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς, το δολάριο είναι και παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεώνεται να ρίχνει στην αγορά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να καλύπτεται η παγκόσμια ζήτηση. Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια τη μακροπρόθεσμη διάβρωσή του και κατά συνέπεια την κατάρρευση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, αν δεν υπάρξουν ριζοσπαστικές αλλαγές.

Η κατάρρευση του συστήματος του Μπρέτον Γουντς και η αποδέσμευση του δολαρίου από τον χρυσό, το 1971, επιβεβαίωσε την κασσάνδρεια πρόβλεψη. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του ο Τριφέν, ένθερμος θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφιέρωσε τις προσπάθειές του στη δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, που έβαλε τα θεμέλια του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή