Τσερνομπίλ, 1986 – Φουκουσίμα 2011

Τσερνομπίλ, 1986 – Φουκουσίμα 2011

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Στην ανώτερη βαθμίδα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων τοποθετήθηκε χθες το δυστύχημα της Φουκουσίμα. Η πυρηνική κρίση που εξελίσσεται στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μετά τοΝ σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, είναι εξίσου σοβαρή με το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το δυστύχημα στην Ουκρανία είχε οποιαδήποτε ομοιότητα με την κατάσταση στη Φουκουσίμα. Τα νέα στοιχεία, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στο περιβάλλον, τις πρώτες ημέρες μετά τη φυσική καταστροφή, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Ωστόσο, παρά την επαναξιολόγηση της σοβαρότητας του συμβάντος στη Φουκουσίμα και την αύξηση του επιπέδου σε επτά -από πέντε που είχε αρχικά οριστεί-, δεν καταγράφηκε ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης. Ο κίνδυνος για την υγεία εξαιτίας της ραδιενέργειας, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δεν αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας, Χιντέικο Νισιγιάμα, τόνισε ότι η αύξηση του επιπέδου σοβαρότητας του συμβάντος κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της συνολικής ποσότητας ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα χθες ανιχνεύθηκε κοντά στο εργοστασιακό σύμπλεγμα μικρή ποσότητα στροντίου, ενός ραδιενεργού μετάλλου που προκαλεί λευχαιμία.

Το επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών συμβάντων προϋποθέτει την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ραδιενεργού υλικού. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις τόνισαν ότι επί του παρόντος οι εκπομπές ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα ανέρχονται στο ένα δέκατο αυτών του Τσερνομπίλ, αλλά προβλέπεται ότι θα υπερβούν τα «ρεκόρ» του ουκρανικού εργοστασίου, εφόσον εξακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η κρίση και η διαρροή.

Ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο, ζήτησε -ακόμα μία φορά- συγγνώμη από τη διεθνή κοινότητα για το δυστύχημα, ενώ πυρηνικοί φυσικοί, όπως ο Χιρονόμπου Ουνεζάκι, επιστήμονας του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κιότο, τόνισε ότι «η επαναξιολόγηση της κατάστασης και η αναβάθμιση του συμβάντος δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, αφού οι μετρήσεις που έγιναν τώρα υποδεικνύουν ότι η κατάσταση ελέγχεται».

Αναλόγως, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν υποστήριξε ότι «η κατάσταση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα Ντάι – Ιτσι σταθεροποιείται και οι εκπομπές ραδιενεργών υλικών παρουσιάζουν καθοδική τάση», υπογράμμισε δε ότι έχει φτάσει πλέον ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Παρά τις αισιόδοξες τοποθετήσεις ο διαχειριστής του εργοστάσιου, η Tokyo Electric Power, δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκαταστήσει τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, ενώ σε συνέντευξη Τύπου οι αρμόδιοι της εταιρείας τόνισαν ότι η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει. Μετά την επαναξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι αρχές της πόλης Λιτάτε που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τον αντιδραστήρα απαγόρευσαν ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες ρυζιού και λαχανικών στην περιοχή. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πάντως, ανέφερε χθες ότι η ανάλυση δειγμάτων τροφίμων της πληγείσας περιοχής υποδεικνύει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν κάτω από τα επιτρεπτά όρια που καθορίζουν οι ιαπωνικοί φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή