Ακάθεκτος προς τη νίκη ο Ερντογάν

Ακάθεκτος προς τη νίκη ο Ερντογάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακάθεκτος προς τη νίκη στις εκλογές της 12ης Ιουνίου βαδίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συγκεντρώνει 48,6%, ποσοστό μεγαλύτερο από το 47% του 2007. Ωστόσο, τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην προεκλογική Τουρκία, όπου χθες η αστυνομία συνέλαβε ομάδα ακραίων εθνικιστών, συνολικά 18 άτομα, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να υποκινήσουν βίαια επεισόδια στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στο Ντιγιαρμπακίρ.

Οι συλλήψεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και προκάλεσαν την οργή του προέδρου του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που τις απέδωσε σε «καταπληκτική προσπάθεια» να προκληθεί χάος και αντιπαλότητα μεταξύ του ΜΗΡ και «πολιτικών αυτονομιστών». «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι κυρίως υπεύθυνοι για την κράτηση των φίλων οπαδών και για το τι θα επακολουθήσει», προειδοποίησε ο κ. Μπαχτσελί. Το ΜΗΡ παλεύει εδώ και εβδομάδες με «ροζ» σκάνδαλα στελεχών του, φαίνεται όμως ότι διατηρεί τη δύναμή του, που υπολογίζεται μεταξύ 10% και 13%.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Ντιγιαρμπακίρ, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα προχθεσινά βίαια επεισόδια σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Χόπα του Ευξείνου Πόντου, έκανε λόγο για «ανοιχτές προκλήσεις με στόχο να παρασυρθεί το κυβερνών ΑΚΡ στην παγίδα της βίας». «Οι οργισμένες και γεμάτες μίσος φραστικές προκλήσεις, οι ύβρεις (των ηγετών της αντιπολίτευσης) προετοίμασαν τα επεισόδια αυτά», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Στη Χόπα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και ένας σωματοφύλακας του ΑΚΡ τραυματίσθηκε, στη διάρκεια συγκρούσεων της αστυνομίας με ομάδα που πετούσε πέτρες. Τον Μάιο, εξάλλου, μια βόμβα εξερράγη από σημείο διέλευσης του αυτοκινήτου του κ. Ερντογάν και αργότερα εκρηκτικός μηχανισμός κατέστρεψε λεωφορείο του ΑΚΡ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κασταμονή του Πόντου.

Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, που το 2007 είχε συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό στις κουρδικές περιοχές του Νότου, ανακοίνωσε νέα αναπτυξιακά σχέδια για το Ντιγιαρμπακίρ. Ομως, λίγο πριν από την άφιξη του κ. Ερντογάν στην πόλη, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ άγνωστος πέταξε βόμβα κρότου – λάμψης σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στον τόπο της συγκέντρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή