Εξαρση της επιδημίας με 365 νέα κρούσματα

Εξαρση της επιδημίας με 365 νέα κρούσματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό υγειονομικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε χθες 365 νέα κρούσματα μόλυνσης με το αγνώστου προέλευσης εντεροαιμορραγικό βακτήριο, λίγο αφότου ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας είχε εκτιμήσει ότι η επιδημία παρουσιάζει ύφεση.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην περιοχή του Αμβούργου, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, είναι γεμάτες ασθενείς, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες, που έχουν παρουσιάσει επιπλοκές στα νεφρά (αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο). Το 60% των ασθενών και το 90% όσων παρουσιάζουν επιπλοκές είναι γυναίκες.

Μία γυναίκα υπέκυψε χθες ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 16 στη Γερμανία, συν μία στη Σουηδία. Ολα τα εκτός Γερμανίας κρούσματα σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια στη Γερμανία.

Ο χρόνος επώασης του κολοβακτηριδίου είναι 10 ώς 13 ημέρες, ενώ συχνά οι ασθενείς έχουν ελαφρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας για κάποιες μέρες, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε αιμορραγική διάρροια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός παράγει αντισώματα που καταπολεμούν το βακτήριο. Από τα 365 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες, το ένα τέταρτο παρουσίασε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, με αποτέλεσμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του συνδρόμου να αυξηθούν στα 470. Είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές καταγράφουν τόσο μεγάλο όγκο επιπλοκών στα νεφρά από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Κολοβακτηρίδια που ανήκουν στην υποκατηγορία 0104:Η4 ήταν εξαιρετικά σπάνια πριν από την εν εξελίξει επιδημία, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου. Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές είχαν εντοπίσει συγγενή τύπο βακτηριδίου προ δεκαετίας, ενώ θεωρούν ότι στο μεσοδιάστημα το κολοβακτηρίδιο εξελίχθηκε στην τωρινή ανθεκτική στα αντιβιοτικά μορφή του.

Οι δανέζικες διατροφικές αρχές ήραν χθες την απαγόρευση εισαγωγής ισπανικών αγγουριών, αλλά εξακολούθησαν να συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια που έχουν παραχθεί στη βόρεια Γερμανία. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι οι έλεγχοι που διενήργησαν στα ισπανικά αγγούρια δεν έδειξαν τίποτε ενοχοποιητικό.

Απειλεί με μηνύσεις

Η Ισπανία απειλεί το κρατίδιο του Αμβούργου με μηνύσεις, επειδή οι Αρχές του Αμβούργου δημοσιοποίησαν αποτελέσματα ελέγχων που εντόπισαν εντεροαιμορραγικά κολοβακτηρίδια σε ισπανικά αγγούρια. Περαιτέρω έλεγχοι έδειξαν ότι ο υποτύπος του βακτηριδίου ήταν διαφορετικός από αυτόν που έχει προκαλέσει την επιδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή