Ο Μλάντιτς απέρριψε τις κατηγορίες

Ο Μλάντιτς απέρριψε τις κατηγορίες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. «Απεχθείς» και «τερατώδεις» χαρακτήρισε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ο πρώην διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος παρουσιάστηκε, χθες το πρωί, για πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. «Υπερασπίστηκα τον λαό μου», δήλωσε με υπεροψία έναντι των δικαστών, αρνούμενος να ακούσει το κατηγορητήριο, που του αποδίδει, όπως είναι γνωστό, ευθύνη για τη σφαγή 8.000 ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, όπως και για την πολιορκία του Σεράγεβο, στην οποία πέθαναν περίπου 12.000 άτομα.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων στον πόλεμο της Βοσνίας, 1992-1995, έχει τώρα περιθώριο τριάντα ημερών για να ετοιμάσει την απολογία του, αν και ο ίδιος ζήτησε από το δικαστήριο «τουλάχιστον ένα μήνα». Ο Ολλανδός δικαστής Αλφονς Οριε όρισε νέα συνεδρίαση για τις 4 Ιουλίου. Αναφερόμενος στα προβλήματα της υγείας του, ο κατηγορούμενος επισήμανε στον δικαστή ότι είναι σοβαρά άρρωστος, «σε κακή φυσική κατάσταση», γι’ αυτό και δεν επιθυμεί να ακούσει «ούτε μία λέξη από αυτό το κατηγορητήριο». Εγνεψε με το κεφάλι του αρνητικά όταν ο δικαστής αναφέρθηκε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995. Μέλη της οικογένειάς του εξήγησαν ότι λόγω ασθενειών και κόπωσης ο κατηγορούμενος χρειάζεται πολύ χρόνο για να μελετήσει τις κατηγορίες. Ο Αλφονς Οριε επικαλέστηκε επίσης την κατηγορία ότι οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας διεξήγαγαν «συστηματική εκστρατεία επιθέσεων, επιδρομών, δολοφονιών, ακρωτηριασμών, τραυματισμών και τρομοκρατίας» εις βάρος του λαού της βοσνιακής πρωτεύουσας. Απηχώντας την άποψη Σέρβων εθνικιστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι πράξεις του δεν ήταν χειρότερες από εκείνες των διοικητών του κροατικού και μουσουλμανικού στρατού, καθώς η Γιουγκοσλαβία κατέρρεε, ο Ράτκο Μλάντιτς, για πολλούς άλλους ο «χασάπης της Σρεμπρένιτσα», εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως περήφανος στρατηγός ο οποίος δεν έχασε ποτέ μάχη, όπως περιέγραψε το Reuters. Εδειχνε πολύ μεγαλύτερος από 69 ετών, με την άκρη των χειλιών του να κλίνει ελαφρά προς τα δεξιά και την άρθρωσή του να ηχεί μπερδεμένη, μετά τα εγκεφαλικά που υπέστη.

«Ηρθα σήμερα εδώ για να δω την έκφραση στα μάτια του», δήλωσε η Μινίρα Σουμπάσιτς, της οποίος ο 18χρονος γιος και ο σύζυγος σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα. «Το 1995 τον είχα ικετεύσει να αφήσει ελεύθερο τον γιο μου. Με άκουσε και υποσχέθηκε να το κάνει. Δεκαέξι χρόνια μετά, ψάχνω ακόμη για τη σορό του παιδιού μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή