Στα όρια του χάους η Υεμένη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη ανησυχία οι δυτικές πρωτεύουσες παρακολουθούν την κατάσταση στην Υεμένη, η οποία διολισθαίνει στο χάος του εμφυλίου μεταξύ φυλών και κυρίως μεταξύ της προεδρικής οικογένειας των Σαλέχ και της οικογένειας των Αλ Αχμάρ, επικεφαλής των Χασίντ. Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα Σανάα, όπου την Παρασκευή βομβαρδίστηκε με οβίδες το προεδρικό μέγαρο με κυρίως στόχο τέμενος, στο οποίο προσεύχονταν ο πρόεδρος Αλί Σαλέχ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος. Στη σύγχυση που επακολούθησε, τηλεοπτικό δίκτυο της αντιπολίτευσης μετέδωσε ότι ο πρόεδρος σκοτώθηκε και αμέσως μετά η κρατική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος τραυματίσθηκε, αλλά υγιαίνει. Λίγο αργότερα κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο για ελαφρύ τραυματισμό του Σαλέχ στον αυχένα, που αντιμετωπίσθηκε επί τόπου. Αργά το βράδυ, όμως, ανακοινώθηκε ότι ο Σαλέχ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του υπουργείου Αμυνας και ότι δεν θα εμφανιζόταν στην τηλεόραση, διότι έφερε «γραντζουνιές» στο πρόσωπο. Εκτός του προέδρου, τραυματίσθηκαν ο πρωθυπουργός Αλί Μοχάμεντ Μουτζαουάρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την άμυνα και την ασφάλεια, ο πρόεδρος της Βουλής, ο κυβερνήτης της Σανάα και άλλοι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ενώ σύμφωνα με κυβερνητική πηγή σκοτώθηκαν τρεις άνδρες της Φρουράς και ένας ιμάμης.

Η επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου αποδόθηκε από τους κυβερνητικούς σε μαχητές του σεΐχη Σαντέκ αλ Αχμάρ, ο οποίος με τη σειρά του την απέδωσε σε ελιγμό του προέδρου Σαλέχ. Στην αραβική αυτή εμπλοκή, ο πόλεμος μεταξύ οικογενειών έχει κοστίσει τη ζωή σε 160 ανθρώπους μόνο στην πρωτεύουσα, καθώς στη συνοικία Χασάμπα μαίνονταν οι μάχες με επίκεντρο την κατοικία στου Σαντέχ αλ Αχμάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου συνδέεται με την ισοπέδωση από το πυροβολικό του στρατού της κατοικίας δύο από τους εννέα αδελφούς του Αλ Αχμάρ στη νότια συνοικία του Χαντ. Αλλος στόχος των κυβερνητικών ήταν ο στρατηγός Αλί Μοχσέν αλ Αχμάρ.

Σε αντίθεση με την Τυνησία και την Αίγυπτο, η κατάσταση στην ευαίσθητη από γεωστρατηγική άποψη Υεμένη, που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και δεσπόζει στον Κόλπο του Αντεν και στο Κέρας της Αφρικής, μοιάζει να οδηγείται σε κατάρρευση. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παρουσία στην περιοχή σκέλους της Αλ Κάιντα, γνωστού ως AQAP. Την άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν οι ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή