Τα προγνωστικά δίνουν πρωτιά σε Γκρούεφσκι

Τα προγνωστικά δίνουν πρωτιά σε Γκρούεφσκι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αλλαγή πολιτικού σκηνικού στα Σκόπια από τις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Κυριαρχούν οι εκτιμήσεις ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο κεντροδεξιός συνασπισμός του θα επικρατήσουν, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρευστότητα στο πολιτικό τοπίο, αλλά εύκολα ή δύσκολα και, όπως συνηθίζεται στα Σκόπια, έπειτα από σκληρό παζάρι με τους Αλβανούς, ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα στεφθεί και πάλι πρωθυπουργός.

Μολονότι τα οικονομικά της χώρας δεν πάνε καθόλου καλά και η καθημερινότητα των πολιτών υποβαθμίζεται διαρκώς, ο Γκρούεφσκι εξακολουθεί να παραμένει υψηλά στην προτίμηση του εκλογικού σώματος, έχοντας πάντως χάσει από τη λάμψη του. Η πολιτική του εξαρχαϊσμού με αιχμή του δόρατος το ζήτημα της ονομασίας, αλλά και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να προβάλλει ως πειστική εναλλακτική λύση, του χαρίζουν υψηλή δημοφιλία και εάν, όπως όλα δείχνουν, κερδίσει, θα περάσει στην ιστορία ως ο ηγέτης που θα γίνει τρεις συνεχείς φορές πρωθυπουργός.

Πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι σε ό, τι μας αφορά, το ζήτημα της ονομασίας δηλαδή, αμέσως μετά τις εκλογές και τη διαφαινόμενη νίκη του Γκρούεφσκι; Δύσκολο έως απίθανο, λένε διπλωματικές πηγές στα Σκόπια. Η διένεξη με την Ελλάδα, που στις εκλογές του 2008 κυριάρχησε και του έδωσε συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελάχιστα συζητήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία και μόνο οι Αλβανοί έπαιξαν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα, συνδέοντάς το με την ευρωατλαντική πολιτική της FΥRΟΜ.

Αν υπήρξε κάτι καινούργιο επ’ αυτού ήταν η αλλαγή στάσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας (SDMS) που για λόγους ψηφοθηρικούς (;) υιοθέτησε τη θέση του Γκρούεφσκι περί δημοψηφίσματος για το όνομα, δίνοντάς του το δικαίωμα να εμφανισθεί στα προεκλογικά μπαλκόνια δικαιωμένος…

Η αντιπολίτευση κατήλθε στην προεκλογική εκστρατεία με κεντρικό αίτημα «να φύγει ο Γκρούεφσκι», καταλογίζοντάς του ευθύνη για το ότι εξαιτίας του οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. παραμένουν κλειστές. Ομως εκείνος διατείνεται ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις και αν η χώρα παραμένει εκτός Ατλαντικής Συμμαχίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης ευθύνεται γι’ αυτό η Ελλάδα.

Την ψήφο των 1.820.000 εκλογέων διεκδικούν συνολικά 18 κόμματα και συνασπισμοί μεταξύ των οποίων κυριαρχούν το VMRO DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το SDSM του οποίου ηγείται η φιλοευρωπαία Ρατμίλα Σεκερίνσκα με τον πρώην πρόεδρο και αμφιλεγόμενο ως προς το θέμα της διαφθοράς Μπράνκο Τσερβενκόφσκι να φέρεται ότι κινεί τα νήματα αυτού του κόμματος. Η νέα Βουλή των Σκοπίων θα αριθμεί 123 βουλευτές από τους 120 που απάρτιζαν την προηγούμενη.

Οι 120 θα εκλεγούν στην ΠΓΔΜ και οι άλλοι τρεις από τους πολίτες της διασποράς – δύο Σλαβομακεδόνες και ένας Αλβανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή