Συντομα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ

Ολοκληρωμένο τσιπ από γραφένιο

Ενα σημαντικό βήμα προς την κατασκευή νέων εξαρτημάτων που θα φέρουν την επανάσταση στους υπολογιστές, τις τηλεπικοινωνίες και την ιατρική, έκανε πρόσφατα μία ερευνητική ομάδα της IBM η οποία, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής φυσικοχημικό Φαίδωνα Αβούρη, ανέπτυξε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα στον κόσμο από γραφένιο. Παρόλο που το συγκεκριμένο υλικό θεωρείται ότι θα αποτελέσει τον διάδοχο του πυριτίου στην κατασκευή κυκλωμάτων, μέχρι σήμερα κανένας επιστήμονας δεν είχε καταφέρει να συνενώσει τρανζίστορ από γραφένιο για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τσιπ. Μεταξύ άλλων, το τσιπ της IBM θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή ασύρματων συσκευών με μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά και μηχανημάτων που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις ακτίνες Χ σε μία σειρά από ιατρικές εξετάσεις.

Google Εarth

Χαρτογράφησε άνω του 50% των ωκεανών

Παρόλο που εδώ και δύο περίπου χρόνια το Google Earth προσφέρει έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητα «κατάδυσης» στις θάλασσες του πλανήτη, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ιντερνετικός κολοσσός ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του Google Earth περιέχει πλέον μεγαλύτερο ποσοστό από το 50% του ωκεάνιου πυθμένα που έχει ποτέ χαρτογραφηθεί. Ετσι, η υπηρεσία καλύπτει σήμερα μια συνολική έκταση ωκεανών που ξεπερνά σε τετραγωνικά χιλιόμετρα τη βορειοαμερικανική ήπειρο, ενώ για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων του Google Earth με ωκεάνιους χάρτες υψηλής ανάλυσης, η εταιρεία συνεργάστηκε πρόσφατα με δεκάδες ωκεανογραφικά ινστιτούτα και ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Columbia. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν συλλεγεί μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

Κinect -Μicrosoft

Τέλος στα κλασικά χειριστήρια

Η επανάσταση που έφερε το Kinect της Microsoft υποτίθεται πως αφορά το γεγονός ότι καταργεί τη χρήση των κλασικών χειριστηρίων στη βιντεοκονσόλα Xbox 360 της αμερικανικής εταιρείας – αφού, καθώς η συσκευή είναι εξοπλισμένη με δύο κάμερες που αναγνωρίζουν το σώμα του παίκτη, μπορεί να αναπαράγει τις κινήσεις του στον ψηφιακό χαρακτήρα που ο παίκτης υποδύεται μέσα στο βιντεοπαιχνίδι. Σύμφωνα με την εταιρεία Razorfish, πάντως, το Kinect θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας του KinectShop, του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος ρούχων και αξεσουάρ, το οποίο θα επιτρέπει στον καταναλωτή να «προβάρει» εικονικά τα προϊόντα που επιθυμεί. Ετσι, χάρις στη συσκευή, ο πελάτης θα βλέπει τον ψηφιακό του κλώνο στην οθόνη, ο οποίος θα φορά ένα επίσης ψηφιακό αντίγραφο του είδους που επιθυμεί. Με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλύτερη αίσθηση για το αν πραγματικά του ταιριάζει ή όχι το προϊόν που σκέφτεται να αγοράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή