Τα μηνύματα Πούτιν – Μεντβέντεφ

Τα μηνύματα Πούτιν – Μεντβέντεφ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Μάρτιος του 2008, όταν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρέα με τον απερχόμενο πρόεδρο και μετέπειτα πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, βγαίνοντας από την πύλη του Κρεμλίνου, διέσχιζαν την Κόκκινη Πλατεία, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στους χιλιάδες οπαδούς του κόμματος Ενιαία Ρωσία.

Πριν από λίγες ημέρες και με την προεκλογική περίοδο ατύπως να έχει εγκαινιαστεί, οι δυο τους χαμογελαστοί έκαναν ποδήλατο στους κήπους του Κρεμλίνου, ενώ λίγο αργότερα άφηναν τα πετάλια και έπιαναν τις ρακέτες για ένα παιχνίδι μπάντμιντον. Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχουμε μάθει ποιος εκ των δυο επικράτησε στον αγώνα, ωστόσο, αναμφίβολα, το ουσιαστικό γεγονός εκείνου του απογεύματος ήταν τα πολλά συμβολικά μηνύματα που έστειλαν. Με την τελική απόφαση για το ποιος εκ των δύο θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές να μην έχει ανακοινωθεί, οι δυο τους μέσω της… ποδηλατάδας διοχέτευσαν την εικόνα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, πως οι σχέσεις τους είναι άριστες. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν έχουμε ακόμα επίσημη ανακοίνωση. Ο λόγος είναι καθαρά πρακτικός, καθώς σε μια χώρα με την έκταση της Ρωσίας, της οποίας ο κρατικός μηχανισμός… συναγωνίζεται τον ελληνικό, η πιθανή ανακοίνωση θα οδηγούσε σε παρατεταμένη εσωτερική διάλυση. Ενα άλλο παράδειγμα μας έδωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία, αν είχε ανακοινωθεί ότι ο Πούτιν θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος, όλοι μπορούμε να φανταστούμε πώς θα αντιμετώπιζαν πριν από λίγες ημέρες οι ηγέτες του G8 τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα -επισήμως- εξακολουθεί να παραμένει ποιος εκ των δύο θα θέσει υποψηφιότητα. Βέβαια, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες φέρεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πάρει ένα ισχνό προβάδισμα με δεδομένο ότι εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Ρωσία, καθώς και το ότι έως σήμερα ελέγχει τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και την Ενιαία Ρωσία. Το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, προσφάτως υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανόν στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου να βρίσκεται επικεφαλής του συνδυασμού του ο Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή