«O Τζον Λένον θα ψήφιζε τον Ρέιγκαν»

«O Τζον Λένον θα ψήφιζε τον Ρέιγκαν»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν, άραγε, ο Τζον Λένον κρυφός οπαδός του Ρόναλντ Ρέιγκαν; Καταφατικά απαντά ένας από τους βοηθούς του σε νέο ντοκιμαντέρ για τα Σκαθάρια, αλλά οι γνώστες της προσωπικότητας του διάσημου τραγουδιστή-συμβόλου για το Κίνημα Ειρήνης το αποκλείουν.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Toronto Sun, ο προσωπικός βοηθός ή καλύτερα γραμματέας του Τζον Λένον και της Γιόκο Ονο, Φρεντ Σίμαν, μιλώντας σε ντοκιμαντέρ του Σεθ Σβίρσκι που τιτλοφορείται «Ιστορίες των Μπιτλς», αποκαλύπτει ότι ο Λένον πίστευε πως εάν ήταν Αμερικανός, θα ψήφιζε στις προεδρικές εκλογές τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Τη θέση αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, υιοθέτησε εξαιτίας της αντιπάθειας που ένιωθε για τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ. «Είχε συναντηθεί -διηγείται ο Σίμαν- πριν από χρόνια με τον Ρέιγκαν, στη δεκαετία του 1970 σε κάποια αθλητική εκδήλωση. Αλλά μάλλον είχε λησμονήσει ότι αυτός είχε στείλει την εθνοφρουρά εναντίον των διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Πάντως το ότι τον υποστήριζε ομολογώ ότι με εξέπληττε. Συχνά τσακωνόταν με τον θείο μου που ήταν κομμουνιστής, ίσως βέβαια ήθελε απλά να τον πειράζει».

«Είχε συλληφθεί να κλέβει ημερολόγια»

Βέβαια, δεν δέχονται όλοι τούς ισχυρισμούς του Σίμαν ως αληθείς. Ο ιστορικός και βιογράφος του Λένον, Τζον Βάινερ, του Nation αναφέρει: «Και ποιος είναι αυτός ο Σίμαν; Πράγματι υπήρξε βοηθός του Τζον και της Γιόκο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 αλλά είναι ένας άνθρωπος με εγκληματική δράση που είχε καταδικαστεί γι’ αυτή. Είχε συλληφθεί να κλέβει προσωπικά αντικείμενα του Τζον Λένον μετά τη δολοφονία του, μεταξύ των οποίων τα ημερολόγιά του. Είχε καταδικαστεί σε βαριά ποινή».

Η αλήθεια είναι ότι ο Τζον Λένον, τα τελευταία χρόνια πριν από τον θάνατό του, ήταν απολίτικος, τουλάχιστον όσον αφορά τους στίχους του και τις δηλώσεις του. Από το 1975 είχε σταματήσει να δίνει συνεντεύξεις και είχε υιοθετήσει τον ρόλο του οικογενειάρχη. Αν και τον Δεκέμβριο του 1980 είχε υποστηρίξει εργοστασιακούς εργάτες που απεργούσαν ζητώντας αυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή