Δημοψήφισμα στο Μαρόκο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΠΑΤ. «Ραντεβού με την Ιστορία» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός Τύπος του Μαρόκου το σημερινό δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός της χώρας καλείται να εγκρίνει το νέο Σύνταγμα που συνέγραψε ο βασιλιάς Μοχάμεντ 6ος.

Το Σύνταγμα διατηρεί τις απόλυτες εξουσίες του βασιλιά ως αρχηγού του κράτους, αρχηγού του στρατεύματος και αρχηγού της θρησκείας, αλλά μεταφέρει τον ρόλο του αρχηγού της κυβέρνησης στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα προκύπτει από το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές.

Ο βασιλιάς ανακοίνωσε το νέο Σύνταγμα υπό την πίεση του Κινήματος της 20ής Φεβρουαρίου, το οποίο με εβδομαδιαίες διαδηλώσεις πιέζει για τον εκδημοκρατισμό και τον τερματισμό της διαφθοράς. Στη σύντομη προεκλογική εκστρατεία, όλα τα μεγάλα κόμματα, τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, οι θρησκευτικοί ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποστηρίξει θερμά το νέο Σύνταγμα. Αντίθετα, τα μέλη του Κινήματος της 20ής Φεβρουαρίου κάνουν λόγο για διακοσμητικές παρεμβάσεις και ζητούν αποχή από την ψηφοφορία.

Το κίνημα, που εμπνέεται από την «αραβική άνοιξη», αποτελείται από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από αριστερές δυνάμεις και από ένα τμήμα των ισλαμιστών του Μαρόκου. Αλλοι ισλαμιστές τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης. «Την Παρασκευή, οι πολίτες θα ψηφίσουν για την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος που φτιάχτηκε από τον λαό για τον λαό, στο πλαίσιο της ήρεμης επανάστασης στη χώρα μας και της δημοκρατικής άνοιξης που βιώνουμε υπό την ηγεσία της αυτού μεγαλειότητος», έγραψε η μαροκινή εφημερίδα L’ Οpinion.

Αποκλεισμένοι από τα μέσα ενημέρωσης, οι νέοι του Κινήματος 20ής Φεβρουαρίου έκαναν τη δική τους εκστρατεία μέσω Ιντερνετ. «Δεν θα ψηφίσω γιατί αυτό το Σύνταγμα είναι ένα σημαντικό βήμα πίσω και ένα ψέμα», είπε μια νεαρή γυναίκα σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινήματος στο Facebook. Η σελίδα έχει 62.000 μέλη, ενώ στο απόγειό του, το κίνημα εκτιμάται ότι έχει κατεβάσει 150.000 άτομα στους δρόμους.

Αναλυτές δεν τρέφουν την παραμικρή αμφιβολία ότι το νέο Σύνταγμα θα εγκριθεί στις κάλπες. Λιγότερο βέβαιο είναι το αν οι διεκδικήσεις θα σταματήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή