Οπλα στους αντάρτες της Λιβύης

Οπλα στους αντάρτες της Λιβύης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την άποψή της ότι η αποστολή όπλων στους αντάρτες της Λιβύης πραγματοποιήθηκε βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέλυσε, χθες, η Γαλλία, την ώρα που το ΝΑΤΟ διαβεβαίωνε ότι δεν συμμετείχε στην επίμαχη επιχείρηση, ενώ η Ρωσία καταδίκαζε την αποστολή ως «βάναυση παραβίαση» της διεθνούς νομοθεσίας.

«Ρωτήσαμε τους Γάλλους συναδέλφους μας σήμερα εάν αυτές οι αναφορές για την παράδοση οπλισμού στους Λιβύους αντάρτες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, πρόκειται για βάναυση παραβίαση της απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ψηφίστηκε ομόφωνα».

Η Γαλλία παραδέχτηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι πραγματοποίησε ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα στην περιοχή Ντζεμπέλ Ναφούζα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, προκειμένου να ενισχύσει τον αγώνα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ψηφίσει δύο αποφάσεις για τη Λιβύη: αρχικά την απόφαση 1970, στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου, και έπειτα την απόφαση 1973 στις 17 Μαρτίου. Παρά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, περιλαμβανομένου εμπάργκο όπλων, η δεύτερη απόφαση προέβλεπε την προστασία αμάχων «με όλα τα απαραίτητα μέσα», διατύπωση που κρίνεται αμφίσημη, καθώς, όπως επισήμανε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, κάθε χώρα μπορεί να την ερμηνεύσει «με τον δικό της τρόπο». Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 της απόφασης 1973 προβλέπει ότι η προστασία των αμάχων μπορεί να επιτρέψει τη μη τήρηση της παραγράφου 9 της απόφασης 1970 για τις πωλήσεις όπλων, πρόβλεψη που σύμφωνα με την ερμηνεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής αποκλειστικά αμυντικού οπλισμού. Η Ρωσία, που είχε απόσχει από την ψηφοφορία του Μαρτίου, αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ…

Την πλήρη αντίθεσή της στον εξοπλισμό των ανταρτών εξέφρασε και η Κίνα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να επιδιώξει ειρηνική λύση στην κρίση. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, η παράδοση των όπλων έγινε «κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 4 της απόφασης 1973, που αναφέρεται στην παράγραφο 9 της απόφασης 1970»… «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε όπλα στον άμαχο πληθυσμό για την άμυνά του γιατί θεωρήσαμε ότι ο πληθυσμός αυτός απειλείται», τόνισε. Νωρίτερα, διπλωμάτης του ΟΗΕ παρατήρησε ότι «με μία κατά γράμμα ανάγνωση των αποφάσεων του ΟΗΕ διαπιστώνει κανείς ότι δεν απαγορεύεται η αποστολή όπλων στη Λιβύη για την προστασία του αμάχου πληθυσμού». Το ΝΑΤΟ δεν αναμείχθηκε στη γαλλική επιχείρηση μεταφοράς όπλων στους Λιβύους αντάρτες, δήλωσε από την πλευρά του, ο γ. γ. της συμμαχίας Φογκ Ρασμούσεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βιέννη. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τη συμμετοχή άλλης χώρας στην επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή