ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνική σύγκρουση βλέπουν Σαουδάραβες

Διπλωμάτης της Σαουδικής Αραβίας και μέλος της βασιλικής οικογένειας της χώρας ανέφερε το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαϊζάλ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και πρώην πρέσβης της χώρας στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ανώτατους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου όπλου θα ανάγκαζε τη Σαουδική Αραβία να ακολουθήσει πολιτική που θα μπορούσε να έχει πρωτοφανείς και δραματικές συνέπειες». Δεν προσδιόρισε ποια ακριβώς θα ήταν αυτή η πολιτική, αλλά ανώτατος αξιωματούχος στο Ριάντ, ο οποίος βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τον πρίγκιπα, διαβεβαίωσε ότι το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο. «Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια κατάσταση στην οποία το Ιράν θα έχει πυρηνικά όπλα και εμείς δεν θα έχουμε. Είναι τόσο απλό», τόνισε ο αξιωματούχος. «Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα δεν θα το ανεχτούμε και θα δράσουμε αναλόγως», πρόσθεσε.

Στις αρχές του μήνα, ο Τούρκι αλ Φαϊζάλ μίλησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στη Βρετανία. Σε απόσπασμα της ομιλίας του, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του ο Guardian, ο Τούρκι ανέφερε ότι το Ιράν είναι «χάρτινος τίγρης με ατσάλινα νύχια» που αποσταθεροποιεί την περιοχή. «Το Ιράν είναι πολύ ευαίσθητο στο ζήτημα της ανάμειξης ξένων στις εσωτερικές του υποθέσεις. Ωστόσο θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τους άλλους όπως περιμένει να το αντιμετωπίζουν και αυτοί. Η Σαουδική Αραβία περιμένει από το Ιράν να εφαρμόζει όσα κηρύττει». Ο Τούρκι δεν κατέχει επίσημο αξίωμα στη Σαουδική Αραβία, αλλά θεωρείται πιθανόν στο μέλλον να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks τον περασμένο χρόνο, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, που κυβερνά τη χώρα από το 2005, είχε από το 2008 προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα «ο καθένας στην περιοχή θα κάνει το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας».

Τις τελευταίες εβδομάδες Σαουδάραβες διπλωμάτες και αξιωματούχοι έχουν αρχίσει εκστρατεία για να συσπειρώσουν τις χώρες της περιοχής εναντίον του Ιράν.