Στον δρόμο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

Στον δρόμο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και της κυβέρνησης στη Βρετανία, όπου χθες εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δύο δεκαετίες. Οι επικεφαλής των συνδικάτων ισχυρίζονταν ότι περισσότεροι από 750.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία, εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζεται, ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.

Μνήμες από το ’80

Από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώθηκε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των περισσότερων δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, ούτε στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, παρά τη συμμετοχή των εργαζομένων στην υπηρεσία περιφρούρησης των συνόρων. Αφορμή για τη χθεσινή απεργία αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον. Μνήμες από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ξύπνησαν χθες στη Βρετανία, με τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε πορείες διαμαρτυρίας, την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους εντάσσονταν στις ομάδες αποκλεισμού κυβερνητικών κτιρίων. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, το 45% των σχολείων σε Αγγλία και Ουαλλία παρέμεινε χθες κλειστό, ενώ το 40% άνοιξε για περιορισμένο αριθμό ωρών. Σχεδόν καθολική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου με το 90% των εργαζομένων να μην προσέρχεται στις θέσεις του. Τα συνδικάτα, μάλιστα, έσπευσαν να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση ότι η χθεσινή κινητοποίηση είναι μόνο μία από τις πολλές που έπονται ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον.

«Της χώρας μας ηγούνται προνομιούχοι που κερδίζουν υπερβολικά πολλά χρήματα», σχολίασε ο δάσκαλος δημοτικού Μάρτιν Πίτσερ, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή πορεία στην καρδιά του Λονδίνου. «Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που πρέπει να σηκώσουμε το βάρος», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο λέκτορας Σάιμον Κόρνερ, υποστήριξε ότι βγήκε στους δρόμους για να προστατέψει τη σύνταξή του. «Είμαι 54 ετών και αντιλαμβάνομαι ότι αν περάσει η μεταρρύθμιση, δεν θα είμαι σε θέση να επιβιώσω με τη σύνταξη που θα πάρω», υποστήριξε.

Η κυβέρνηση Κάμερον, πάντως, επέμενε αργά χθες το βράδυ ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν σαφώς μικρότερη απ’ όσο ισχυρίζονται τα συνδικάτα. «Μόνο το ένα τέταρτο των σχολείων δεν άνοιξε, ενώ δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία αεροδρομίων και δικαστηρίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, Στιβ Φιλντ. «Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα συνδικάτα υπερβάλλουν όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία», πρόσθεσε. Αίσθηση, παράλληλα, προκάλεσε η τοποθέτηση του Συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζήτησε την προώθηση νομοθεσίας με την οποία η διεξαγωγή των απεργιακών κινητοποιήσεων θα εξαρτάται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Είναι απαράδεκτο να πραγματοποιούνται απεργίες μολονότι στις ψηφοφορίες των συνδικάτων το ποσοστό συμμετοχής είναι εξαιρετικά χαμηλό», σχολίασε ο κ. Τζόνσον στο BBC. Ο κ. Κάμερον, από την πλευρά του, επανέλαβε χθες το πρωί ότι η απεργία δεν εξυπηρετεί ούτε το συμφέρον του έθνους ούτε των εργαζομένων στο Δημόσιο. Με τον Βρετανό πρωθυπουργό ευθυγραμμίστηκε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου αποτελεί μονόδρομο. Σύμφωνα, τέλος, με δημοσκόπηση του Reuters, η βρετανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη όσον αφορά τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή