Εκκληση δημοκρατίας της X. Κλίντον στην Ουγγαρία

Εκκληση δημοκρατίας της X. Κλίντον στην Ουγγαρία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Εκκληση για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών σε ολόκληρο τον κόσμο απηύθυνε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας και παρόντος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Η κ. Κλίντον εξήρε την ουγγρική κυβέρνηση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να φέρει εις πέρας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις πρόσφατες αποφάσεις της που πλήττουν σοβαρά την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των Ούγγρων πολιτών.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Ορμπαν ότι η χώρα του θα παραμείνει πιστή στις «δημοκρατικές παραδόσεις». «Ως φίλοι της Ουγγαρίας, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας και ζητήσαμε συγκεκριμένα μια γνήσια δέσμευση για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου και την κυβερνητική διαφάνεια», δήλωσε η κ. Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ορμπαν προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Απρίλιο με την ψήφιση νέου Συντάγματος, που περιορίζει τη νομή των εξουσιών και τη δράση των Τύπου. Διαθέτοντας τα δύο τρίτα των εδρών του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να περνάει νομοσχέδια ανεμπόδιστη.

Να δείξουν αλληλεγγύη

«Οι χώρες στις οποίες έχει καθιερωθεί η Δημοκρατία», επισήμανε η κ. Κλίντον, «πρέπει να επωφεληθούν από τις νέες Δημοκρατίες που έχουν εμφανιστεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και να δείξουν αλληλεγγύη προς εκείνους που μάχονται για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία, τη Λιβύη και αλλού στον κόσμο». Αναφερόμενη στην Κίνα, κατήγγειλε τις χώρες που δίνουν προτεραιότητα «στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας σε βάρος της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Αμερικανίδα υπουργός μίλησε στο ουγγρικό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία των εγκαινίων του ινστιτούτου του Τομ Λάντος, Αμερικανού γερουσιαστή ουγγρικής καταγωγής, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος και υπήρξε γνωστός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίσκεψη έγινε μία ημέρα μετά την έκκληση Ούγγρων πρώην αντιφρονούντων να προστατευτεί η Δημοκρατία της Ουγγαρίας από τις επιθέσεις που δέχεται από την πολιτική Ορμπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή