Απαιτείται να υπάρξει εθνική στρατηγική για το Διάστημα

Απαιτείται να υπάρξει εθνική στρατηγική για το Διάστημα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα κυβερνητικό κέντρο για την προώθηση της διαστημικής πολιτικής, ένα Γραφείο Διαστήματος, το οποίο θα υπάγεται σε ένα υπουργείο, αλλά θα συντονίζει τις παρεμβάσεις όλων των υπολοίπων. Το Γραφείο Διαστήματος θα επεξεργάζεται την εθνική στρατηγική για το Διάστημα και θα διαμορφώνει ανάλογα σχέδια, θα συμβάλλει στη υπογραφή συμβολαίων με εταιρείες, θα εξασφαλίζει την αντιπροσώπευση της Ελλάδας στα διεθνή φόρα του Διαστήματος», υπογραμμίζει ο διευθυντής του ESPI. Στην Ελλάδα, τα θέματα των παρεμβάσεων για το Διάστημα παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας, η οποία υπάγεται σήμερα στο υπουργείο Παιδείας. «Σε πολλές χώρες η διαστημική πολιτική υπαγόταν αρχικά στο υπουργείο Παιδείας, εκφράζοντας αρχικά μια κατεύθυνση περισσότερο προς την έρευνα και τη γνώση. Αργότερα πέρασε σε οικονομικά υπουργεία. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Τσεχία μετακίνησε την αρμοδιότητα από το υπουργείο Παιδείας σε αυτό των Μεταφορών, ενώ η Γερμανία στο υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας», σημειώνει ο καθηγητής Schrogl.

Τα κονδύλια για την εθνική στρατηγική του Διαστήματος πρέπει να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα. «Πρόκειται για κονδύλια που θα αποδώσουν. Εάν έχεις ανταγωνιστικές εταιρείες μπορείς να πάρεις έργα και προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ESA, πολυεθνικές εταιρείες που κατασκευάζουν δορυφόρους ή άλλες εφαρμογές», καταλήγει ο καθηγητής Schrogl.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή