Ελεύθερος ο Στρος – Καν, καταρρέει το κατηγορητήριο

Ελεύθερος ο Στρος – Καν, καταρρέει το κατηγορητήριο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος – Καν από την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ, το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην γενικού διευθυντή του Ταμείου παρουσιάζεται διάτρητο και καταρρέει λόγω της αναξιοπιστίας της καμαριέρας που τον είχε καταγγείλει για βιασμό, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

Ως απόρροια της εξέλιξης αυτής, στο δικαστικό μέτωπο δεν αποκλείεται να σημειωθεί και μια απρόσμενη ανατροπή στο πολιτικό πεδίο, εάν ο κ. Στρος – Καν επιλέξει να εμφανισθεί ως «θύμα» και δικαιωμένος, επιτρέποντάς του να διεκδικήσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 13η Ιουλίου. Εάν το κάνει, θα έχει να αντιμετωπίσει τη γενική γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, την πρώην υποψήφια για την προεδρία το 2007 Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον πρώην γραμματέα Φρανσουά Ολάντ.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Στρος – Καν εμφανίστηκε ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου του Μανχάταν, όπου αποφασίστηκε η απελευθέρωσή του χωρίς εγγύηση. Η θετική αυτή εξέλιξη για τον τέως γενικό διευθυντή του ΔΝΤ ήταν απόρροια των σοβαρών αμφιβολιών που έχουν πλέον οι ανακριτικές αρχές για την εκδοχή που τους παρουσίασε η 32χρονη καμαριέρα. Οι αξιωματούχοι που χειρίζονται την υπόθεση παραδέχονται ότι από την ημέρα που έκανε την καταγγελία, πριν από ενάμιση μήνα, μέχρι σήμερα η καμαριέρα έχει κατ’ επανάληψη περιπέσει σε αντιφάσεις, και υπό την αναμενόμενη πίεση των δικηγόρων του κ. Στρος – Καν κατά τη διάρκεια της δίκης δεν θα έπειθε τους ενόρκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει σοβαρές ανακολουθίες στα όσα υποστηρίζει για το τι ακριβώς συνέβη. Αν και υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρξε σεξουαλική πράξη, αυτή δεν φαίνεται να έγινε υπό συνθήκες βίας. Οι εισαγγελικές αρχές, που επισήμαναν ότι η έρευνα συνεχίζεται, συναντήθηκαν με τους δικηγόρους του κ. Στρος – Καν και τους παρουσίασαν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις για το αν θα έπρεπε να αποσυρθούν οι κατηγορίες. «Η υπόθεση δεν έχει κλείσει», διευκρίνισε ο δικαστής Μάικλ Ομπους. Η επόμενη εμφάνιση του Ντομινίκ Στρος- Καν στο δικαστήριο έχει οριστεί για τις 18 Ιουλίου.

Οι εισαγγελείς φέρονται να διαθέτουν ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε εντός ενός 24ώρου από τα γεγονότα στη σουίτα του ξενοδοχείου, όπου η καμαριέρα συζητεί με έναν άνδρα που βρίσκεται στη φυλακή για τα πιθανά οφέλη που θα είχε εάν προχωρούσε στην καταγγελία κατά του κ. Στρος – Καν.

Ο συνομιλητής της έχει συλληφθεί δύο φορές για κατοχή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών (180 κιλά μαριχουάνας) και τα τελευταία δύο χρόνια κατέθετε σημαντικά ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό της καμαριέρας, που μαζί με χρήματα που προέρχονταν από άλλους καταθέτες έφθαναν συνολικά τα 100.000 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με τη ζωή μιας φτωχής καμαριέρας και πλήττει περαιτέρω την αξιοπιστία της. «Οχι μόνο μας είπε πολλά ψέματα, αλλά προκύπτει πως συνδέεται προσωπικά με εμπόρους ναρκωτικών και ανθρώπους που ξέπλεναν μαύρο χρήμα», τόνισε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της αστυνομίας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ανακολουθίες και στην προ δεκαετίας αίτησή της για άσυλο, εξέλιξη που ίσως της στοιχίσει την απέλασή της από τις ΗΠΑ.

Τρεις πιθανότητες

Με βάση αυτή την εξέλιξη και με δεδομένο το σύνολο των στοιχείων που διαθέτουν, οι ανακριτές εξετάζουν τρεις πιθανότητες: να υπήρξε συναινετικό σεξ, να πλήρωσε ο κ. Στρος – Καν για τις ερωτικές υπηρεσίες της καμαριέρας ή η τελευταία να είναι μέρος μιας προσπάθειας εκβιασμού του τέως ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ. Και στις τρεις περιπτώσεις η καμαριέρα μένει εκτεθειμένη και οι κατηγορίες εναντίον του κ. Στρος – Καν καταρρέουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιωτικοί ντετέκτιβ που είχαν προσλάβει ο κ. Στρος – Καν και η εκατομμυριούχος σύζυγός του, η γνωστή Γαλλίδα πρώην τηλεπαρουσιάστρια Αν Σενκλέρ, ερεύνησαν εξονυχιστικά το παρελθόν της καμαριέρας και, μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν φωτογραφίες της σε κατάσταση μέθης, παρότι εμφανιζόταν ως συντηρητική μουσουλμάνα. Φέρεται, επίσης, να έχουν μεταβεί στην πατρίδα της, τη Γουινέα, και να έχουν συζητήσει με συγγενείς της το ενδεχόμενο οικονομικού διακανονισμού με αντάλλαγμα την απόσυρση των κατηγοριών, κάτι πάντως που επίσημα δεν επιβεβαίωσε καμία από τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή