Η αντι-Πέιλιν που έβαλε πλώρη για τον Λευκό Οίκο

Η αντι-Πέιλιν που έβαλε πλώρη για τον Λευκό Οίκο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υποψηφιότητα της βουλευτού Μισέλ Μπάκμαν για το χρίσμα υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αϊόβα, προκαλεί αναστάτωση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που βρίσκεται ήδη σε αναταραχή και αποτελεί μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες όσον αφορά την απήχηση του Κινήματος Τσαγιού.

Η Μπάκμαν επέστρεψε στο Γουότερλου της Αϊόβα, όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 12 ετών, και ζήτησε από τους ψηφοφόρους «να κάνουν μια τολμηρή επιλογή», ενόψει της εκλογής του υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Η Μπάκμαν παρουσίασε τον εαυτό της ως δυναμική συντηρητική, η οποία δεν φοβάται να έλθει σε σύγκρουση με το κατεστημένο του κόμματος και η οποία δεν προτίθεται να παρακάμψει τις αρχές της, στην προσπάθειά της να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να αντιπαρατεθεί στον πρόεδρο Ομπάμα. «Διεκδικώ την προεδρία όχι από ματαιοδοξία, αλλά επειδή η Αμερική περνά κρίσιμες στιγμές», είπε. Οι προσδοκίες της Μπάκμαν, η οποία εξελίχθηκε από μέλος του τοπικού κογκρέσου της Μινεσότα σε πολιτική φυσιογνωμία με κύρος μεταξύ των συντηρητικών και των ακτιβιστών του Κινήματος του Τσαγιού, σε όλη την Αμερική, έχουν σημαντικά αυξηθεί από την εποχή που ανέφερε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ότι μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, πριν από λίγους μήνες.

Αντιστροφή ρόλων

Η Μπάκμαν που είναι 55 ετών, εθεωρείτο αρχικώς μια εκδοχή της Σάρα Πέιλιν με πιο περιορισμένη δυναμική. Ωστόσο, κατόρθωσε να αντιστρέψει τους ρόλους, προχωρώντας δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία για να καλύψει το κενό που η ίδια θεωρεί ότι υπάρχει.

Η Σάρα Πέιλιν προτίθεται να μεταβεί στην Αϊόβα μεθαύριο, για να παραστεί στην πρεμιέρα ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή της με τίτλο «The Undefeated», «Η Αήττητη». Πρόκειται για μια σπάνια εμφάνισή της, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει ενδιαφέρον για τις πολιτικές της προθέσεις. Μέχρι την άφιξη της Πέιλιν στην Αϊόβα, η Μισέλ Μπάκμαν θα έχει ήδη περιοδεύσει και στο Νιου Χάμσαϊρ και στη Νότια Καρολίνα όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές τον ερχόμενο χρόνο.

Η Μισέλ Μπάκμαν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου του κόμματός της, στο πρώτο μεγάλο προεδρικό ντιμπέιτ, πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, έκανε την επίσημη ανακοίνωσή της στο Snowden House, ένα ιστορικό κτίριο στο Γουότερλου. Το μήνυμά της σε ένα πλήθος 200 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συγγενείς, ένα ηλιόλουστο πρωινό, συνοδεύτηκε από τις κόρνες των φορτηγών που διέσχιζαν την παρακείμενη λεωφόρο. Παρουσίασε τον εαυτό της ως υποψήφια με ευρεία απήχηση, στο πνεύμα των ακτιβιστών του Κινήματος Τσαγιού, τονίζοντας όμως ότι προέρχεται από τους Δημοκρατικούς. (Παραδέχτηκε ότι κάποτε εργάστηκε εθελοντικά για την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ.) «Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τις λύσεις των προβλημάτων και για μια πολιτική ηγεσία που θα τους λέει την αλήθεια», τόνισε.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της στην Αϊόβα, η Μπάκμαν επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ αποτελεί κρίσιμο σημείο της στρατηγικής της. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο πόσο σημαντικές θα είναι οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η ιστορική γκάφα με τον Τζον Γουέιν

Η Μισέλ Μπάκμαν έγινε γνωστή με το πνεύμα που επέδειξε κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών της σε τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και με την παρουσία της σε συγκεντρώσεις του «Κινήματος τσαγιού» τον περασμένο χρόνο. Εχει ωστόσο διαπράξει και αρκετές γκάφες. Η πιο πρόσφατη είναι κατά την επίσκεψή της στο Γουότερλου της Αϊόβα, την πόλη από την οποία έφυγε το 1968.

Η Μπάκμαν μίλησε με αγάπη για το Γουότερλου και θυμήθηκε μεταξύ άλλων το σπίτι στο οποίο κατοικούσε όταν ζούσε εκεί, καθώς και το μαγαζί που η μητέρα της συνήθιζε να αγοράζει τα υλικά για να φτιάξει το αγαπημένο της σάντουιτς με μαγιονέζα και μαρούλι. Οταν βρέθηκε στην παλιά της γειτονιά, η Μπάκμαν είπε ότι ο διάσημος «σκληρός» του κινηματόγραφου, ηθοποιός Τζον Γουέιν, ήταν επίσης από το Γουότερλου της Αϊόβα. «Διακατέχομαι από ένα ανάλογο πνεύμα», είπε η Μπάκμαν.

Ο Τζον Γουέιν όμως είχε γεννηθεί στο Γουίντερσετ της Αϊόβα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 150 μιλίων νοτιοδυτικώς του Γουότερλου. Αυτός που είχε γεννηθεί και ζήσει στο Γουότερλου ήταν ο Τζον Γουέιν Γκέισι, γνωστός και ως ο δολοφόνος κλόουν, ο οποίος είχε βιάσει και δολοφονήσει 33 εφήβους στη δεκαετία του 1970. Ανάλογες γκάφες πάντως δεν πτοούν τους συγγενείς και φίλους που περιστοίχισαν την Μπάκμαν κατά την αναγγελία της υποψηφιότητάς της. Μεταξύ αυτών και ο Μπρους Μάνσον, εξάδελφός της, ο οποίος φωτογραφήθηκε, στο πλαίσιο οικογενειακής φωτογραφίας, μαζί της. Ο Μάνσον τόνισε ότι οι Αμερικανοί θα αγαπήσουν την Μπάκμαν για την επιμονή και την αποφασιστικότητά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή