Η βία αποσταθεροποιεί το μέλλον της Αιγύπτου

Η βία αποσταθεροποιεί το μέλλον της Αιγύπτου

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σοβαρότατα επεισόδια που συγκλόνισαν το Κάιρο από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αναδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η αιγυπτιακή κοινωνία στον απόηχο της επανάστασης. Στις χειρότερες ταραχές από την αποκαθήλωση του Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο Φεβρουάριο, περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους. Μπορεί πολλοί να εξεπλάγησαν, όμως ήταν εξαρχής σαφές ότι ακόμα και μια μικρή σπίθα αρκεί για νέες αντιπαραθέσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Καθώς ο ήλιος ανέτειλε το πρωί της Τετάρτης, η εικόνα στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας δεν ήταν παντελώς άγνωστη στους κατοίκους της: Τα πεζοδρόμια είχαν κυριολεκτικά διαλυθεί από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τις προηγούμενες ώρες εξαπέλυαν κομμάτια τους στους αστυνομικούς, οδοφράγματα σιγόκαιγαν στην άκρη των δρόμων, ενώ μια μικρή ομάδα ανθρώπων κάθονταν αμίλητοι στο κέντρο της ιστορικής πλατείας. «Βρίσκομαι εδώ προκειμένου να διαμαρτυρηθώ για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία συμπεριφέρθηκε στους διαδηλωτές», υποστήριξε η 23χρονη φοιτήτρια Σάλμα Σαμέρ. «Δεν βγήκαμε στους δρόμους τους περασμένους μήνες για να αντιμετωπίζουμε σήμερα ακριβώς την ίδια κατάσταση», εξήγησε η ίδια.

Την άποψη της νεαρής φοιτήτριας μάλλον δεν συμμερίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει προσωρινά αναλάβει τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου. Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, υποστηρίζει ότι «οι ταραχές δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα και άρα αποτελούν έργο εκείνων που σχεδιάζουν με μεθοδικότητα την αποσταθεροποίηση της χώρας». Σαράντα τέσσερις συνολικά διαδηλωτές οδηγήθηκαν λίγες ώρες αργότερα ενώπιον του στρατιωτικού εισαγγελέα.

Τα αίτια των ταραχών δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, όταν η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο 800 περίπου φίλων και συγγενών των θυμάτων τής εξέγερσης σε θέατρο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Η αστυνομία, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι οι διαδηλωτές δεν σκόπευαν να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης στο θέατρο, αλλά να εισβάλουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι σε διάστημα λίγων μόλις λεπτών οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας είχαν έπειτα από μήνες επανεμφανιστεί στο κέντρο του Καΐρου, σπρώχνοντας τους διαδηλωτές και εξαπολύοντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας. Σε διάστημα ωρών πλήθος κόσμου είχε και πάλι κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών γίνονταν ολοένα και σφοδρότερες.

Η οικονομία

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Εσάμ Σαράφ, υποστήριξε ότι η αστυνομία κάνει χρήση βίας μόνο όταν βρίσκεται σε αυτοάμυνα ή όταν καλείται να προστατεύσει δημόσιες περιουσίες. «Η Αίγυπτος κάνει βήματα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και ήδη προωθείται μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την αστυνομία», τόνισε. Οι διαδηλωτές, ωστόσο, δεν φάνηκαν να πείθονται και έθεσαν ζήτημα αποκαθήλωσης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και του γενικού εισαγγελέα.

Οι ταραχές αυτής της εβδομάδας, βέβαια, δεν αντανακλούν μόνο τις διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των νεαρών διαδηλωτών, αλλά και τις ουσιώδεις διαφορές μεταξύ εκείνων που επιθυμούν την επίσπευση της πραγματικής αλλαγής και αυτών που έχει εξαντληθεί η υπομονή τους με τη μετά Μουμπάρακ κατάσταση. Ορισμένοι απαιτούν να καταδικαστεί το συντομότερο ο κ. Μουμπάρακ, και άλλοι θεωρούν ότι προτεραιότητα έχει η οικονομία. «Η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι επί Μουμπάρακ», επεσήμανε ο 26χρονος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αχμέτ Σαφουάτ. «Είναι λογικό να διαμαρτύρεται ο κόσμος», πρόσθεσε.

«Επαφές» των ΗΠΑ με τους ισλαμιστές

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου διευκρίνισε ότι είναι «ανοικτή» στην προοπτική των επαφών με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι αξίες που πρεσβεύει θα γίνουν σεβαστές. «Σαφώς και είμαστε διατεθειμένοι να συναντηθούμε με Αμερικανούς αξιωματούχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μαχμούντ Γκοζλάν. «Αν οι Αμερικανοί μας αντιμετωπίσουν με σεβασμό και αν όντως είναι υπέρμαχοι της ελευθερίας, όπως άλλωστε διατείνονται, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», συνέχισε ο ίδιος. Ο κ. Γκοζλάν, ωστόσο, έσπευσε να διαψεύσει την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία ισχυρίστηκε στις αρχές της εβδομάδας πως υπάρχουν «περιορισμένες» επαφές μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Δεν υπάρχουν απευθείας επαφές», ξεκαθάρισε. «Απλώς, αντιπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν πρόσφατα με ομάδα βουλευτών, στην οποία συμμετείχαν και δικοί μας», εξήγησε ο κ. Γκοζλάν. «Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι οι Αμερικανοί έχουν ζητήματα με τα ισλαμικά κινήματα και ιδιαίτερα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή