Αμείωτη η αιματοχυσία στη Συρία

Αμείωτη η αιματοχυσία στη Συρία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Η μαρτυρική πόλη Χάμα αναδεικνύεται εκ νέου σε εστία του συριακού αντικαθεστωτικού κινήματος, μετά τη γιγαντιαία διαδήλωση της Παρασκευής και τους ελιγμούς περικύκλωσης της πόλης που επιχειρούν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της πόλης σκοτώθηκε χθες ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ενώ ακόμη δύο άτομα βρήκαν τον θάνατο σε νυχτερινή διαδήλωση στα περίχωρα της Δαμασκού.

Τεράστια διαδήλωση

Κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Χάμα στις 3 Ιουνίου και είχαν σκοτώσει 48 άτομα. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχασαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης, καθώς 100.000 άτομα πλημμύρισαν τους δρόμους στις κηδείες των θυμάτων. Την Παρασκευή διοργανώθηκε στην πόλη η μεγαλύτερη διαδήλωση από την αρχή της εξέγερσης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 300.000 ώς και 500.000 συμμετέχοντες σε πληθυσμό 800.000.

Η απάντηση των συριακών αρχών ήταν η καθαίρεση του κυβερνήτη της επαρχίας και η αποστολή 30 λεωφορείων γεμάτων στρατιώτες. Οπως αναφέρουν ακτιβιστές που βρίσκονται στην πόλη, πάνω από 20 άτομα συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στα περίχωρα της Χάμα, 20 ώς 25 άτομα τραυματίσθηκαν, ενώ ο 12χρονος Ομάρ Χαλούφ έπεσε νεκρός από σφαίρες.

«Ανοίγουν πυρ κατά βούληση εναντίον σπιτιών», δήλωσε γιατρός, ο οποίος διευκρίνισε ότι τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Χορανί.

«Φαίνεται ότι κάποιοι συμβουλεύουν το καθεστώς να δώσει στρατιωτική λύση στη Χάμα, μετά την τεράστια διαδήλωση της Παρασκευής», είπε ο ακτιβιστής. Πάντως, τα τανκς που περικύκλωσαν την πόλη την Κυριακή αποσύρθηκαν τη Δευτέρα, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά ως προς τις προθέσεις του συριακού καθεστώτος.

Πάνω από 1.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 10.000 έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, από το ξέσπασμα της εξέγερσης στα μέσα Μαρτίου. Πάνω από 10.000 άτομα έχουν καταφύγει στην Τουρκία, αν και ούτε ο δρόμος της προσφυγιάς αποδεικνύεται ασφαλής.

Χθες έγινε γνωστό ότι μία γυναίκα και ο νεαρός γιος της πυροβολήθηκαν και τραυματίσθηκαν καθώς διέφευγαν προς την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, επεισόδια προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία, καθώς πράκτορες του καθεστώτος είχαν αναμειχθεί μεταξύ των προσφύγων προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες για την εξέγερση.

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι τώρα 9.900, αντί των 11.000 που ήταν προ μερικών εβδομάδων. Εντός της Συρίας η καταστολή συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Το βράδυ της Κυριακής οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο διαδηλωτές και τραυμάτισαν οκτώ στη φτωχή κοινότητα Χατζάρ Ασβάντ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Δαμασκού και κατοικείται από πρόσφυγες που έφυγαν από τα υπό ισραηλινή κατοχή υψώματα του Γκολάν.

Την Κυριακή, περίπου 100 προσωπικότητες συναντήθηκαν στη Δαμασκό αναζητώντας «τον τρίτο δρόμο ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στις Αρχές». Στη συνάντηση έλαβαν μέρος νυν και πρώην βουλευτές, περιλαμβανομένων και των ανεξάρτητων βουλευτών Μοχάμεντ Χαμπάς και Χουσεΐν Αμάς. Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που προσεκλήθησαν αρνήθηκαν να παρευρεθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή