Βίαια επεισόδια στη βόρεια Ιταλία

Βίαια επεισόδια στη βόρεια Ιταλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής και η διάνοιξη της σχετικής σήρραγας, η οποία θα συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, θα υλοποιηθούν, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον 180 άνθρωποι -400 σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς- τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με τις αρχές, αναρχικά στοιχεία παρεισέφρησαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις των 6.000 πολιτών στο Βαλ ντι Σούζα -την Κοιλάδα της Σούζα- κοντά στο Τορίνο, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που διήρκεσαν όλη την Κυριακή έλαβαν χώρα στο Κιομόντε, στα δυτικά του Τορίνου. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε στη χρήση χημικών για να απαντήσει, όπως ανακοίνωσε, στις βόμβες μολότοφ και στις πέτρες που πέταξαν ορισμένοι διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν πέντε συλλήψεις, ενώ τα βίαια επεισόδια καταδίκασε ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και άλλων πολιτικών των ιταλικών κομμάτων.

Προ δεκαετίας, το 2001, η Γαλλία και η Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή υπερσύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής με στόχο να μειωθεί η διάρκεια του ταξιδιού με τρένο από το Παρίσι στο Μιλάνο, από επτά ώρες που είναι σήμερα σε τρεις. Οι εργασίες για την κατασκευή της σήραγγας μήκους 58 χλμ., εκ των οποίων τα 12 θα βρίσκονται στην Ιταλία, πρόκειται να αρχίσουν το 2013.

Ωστόσο το έργο, το συνολικό κόστος του οποίου αναμένεται να φθάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, συνάντησε την έντονη αντίδραση τουλάχιστον 23 δημοτικών αρχών της περιοχής. Με την πάροδο των ετών, οι 23 δήμαρχοι βρήκαν συμμάχους σε πολλές διαφορετικές οργανώσεις πολιτών αλλά και στην Καθολική Εκκλησία. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής μεταξύ του Τορίνου και των ιταλογαλλικών συνόρων υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή