Επάνοδος του Τσάβες, μετά την περιπέτεια υγείας

Επάνοδος του Τσάβες, μετά την περιπέτεια υγείας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Στη Βενεζουέλα επέστρεψε ο Ούγκο Τσάβες, ο αριστερός πρόεδρος της χώρας, έπειτα από τρεις εβδομάδες στην Κούβα, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση για αφαίρεση καρκινικού όγκου σε νοσοκομείο της Αβάνας.

«Είμαι καλά, αισθάνομαι καλά και είμαι ευτυχής που επέστρεψα στην πατρίδα», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Τσάβες άμα τη επιστροφή του, ενώ με μήνυμά του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανέφερε; «Καλημέρα, αγαπημένη Βενεζουέλα! Καλημέρα, αγαπημένε λαέ! Σε ευχαριστώ, Θεέ μου! Είναι η αρχή της επιστροφής».

Πολλές οι συζητήσεις

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, ο 56χρονος Τσάβες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μαϊκέτια, στα περίχωρα του Καράκας, και έγινε δεκτός από μέλη της κυβέρνησής του. Η κατάσταση της υγείας του ωστόσο πυροδότησε πολλές συζητήσεις για το καθεστώς στη Βενεζουέλα και την ενδεχόμενη διαδοχή του. Η μάλλον ξαφνική επιστροφή του αλλάζει για μία ακόμη φορά τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας, όπου πολιτικοί όλων των παρατάξεων υπολόγιζαν ότι ο πρόεδρος, που έχει κυριαρχήσει στη χώρα την τελευταία δωδεκαετία, ενδέχεται να λείψει για αρκετούς μήνες.

Το πέπλο μυστηρίου που είχε καλύψει την παραμονή του Τσάβες στην Αβάνα είχε πυροδοτήσει έντονες φήμες αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο στις 11 Ιουνίου για αφαίρεση αποστήματος στην πύελο, και στη συνέχεια χρειάστηκε και δεύτερη επέμβαση για να αφαιρεθεί όγκος. Μετά την εγχείρηση, η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας τον εξουσιοδότησε να κυβερνά από την Κούβα, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα στη χώρα προβλέπει ότι σε περίπτωση προσωρινής απουσίας του αρχηγού του κράτους, ο ανώτατος άρχων της χώρας εκχωρεί την εξουσία στον αντιπρόεδρο. Για να διασκεδάσει τους φόβους, ο Τσάβες εμφανίστηκε σε αρκετά βίντεο και φωτογραφίες μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο και τον αδελφό του Ραούλ, τον πρόεδρο της Κούβας.

Σε μια από τις τελευταίες βιντεοσκοπημένες εμφανίσεις του, ο Τσάβες συνοδεύεται από δύο κόρες του και στέλνει χαιρετισμούς σε πολλούς ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Η επιστροφή του προέδρου στην πατρίδα μάς γεμίζει χαρά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα, που υποδέχθηκε τον Τσάβες στο αεροδρόμιο Μαϊκέτια μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολάς Μαδούρο, και τον αδελφό του προέδρου, Αδάμ Τσάβες.

Οι εικόνες που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση δείχνουν τον Τσάβες να αποχαιρετά τον Ραούλ Κάστρο. Παρά την ευφορία που διακατέχει τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας, παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής κατάσταση της υγείας του Τσάβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή