Προς κυβέρνηση συνασπισμού στην Ταϊλάνδη

Προς κυβέρνηση συνασπισμού στην Ταϊλάνδη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού θα προχωρήσει ο θριαμβευτής των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ταϊλάνδη, το κόμμα Πούα Τάι, με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας, Γινλάκ Σιναουάτρα, αδελφή του φυγόδικου σήμερα πρώην πρωθυπουργού της χώρας Τακσίν Σιναουάτρα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή πέντε κομμάτων ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας, που πέρυσι θρήνησε δεκάδες νεκρούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, με βασικό στόχο και προτεραιότητα την εθνική συμφιλίωση και τον τερματισμό της περιόδου αστάθειας και πολιτικής αναταραχής της τελευταίας πενταετίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα του απερχομένου πρωθυπουργού Αμπισίτ Βετζατζίβα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και η συντριπτική του ήττα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί την απόρριψη του κατεστημένου των στρατηγών, των πλουσίων και του περιβάλλοντος των ανακτόρων από την πλειοψηφία.

Η Γινλάκ Σιναουάτρα, 44 ετών, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της χώρας στις τελευταίες εκλογές, εκτός από την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι αχυράνθρωπος του εξόριστου αδελφού της ή «κλώνος του», όπως ο ίδιος την είχε παλαιότερα αποκαλέσει.

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων για επικείμενο στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως αυτό που το 2006 ανέτρεψε τον Τακσίν Σιναουάτρα, το στράτευμα αποδέχθηκε τη λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας της απερχόμενης κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος, στρατηγός Πραβίτ Ουονγκσουόν, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει πραξικόπημα.

Το Πούα Τάι συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία και 265 έδρες (από τις 500) του Κοινοβούλιου, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει συνολικά 299 έδρες. Στα έδρανα της αντιπολίτευσης θα καθήσουν αυτή τη φορά οι βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και οι βουλευτές του κόμματος Ρακ Τάιλαντ, που συγκέντρωσαν τέσσερις έδρες.

Το ενδιαφέρον, περισσότερο και από τις εκλογές, επικεντρώνεται στο τι θα πράξει τις επόμενες ημέρες ο Τακσίν, που σήμερα κατοικεί στο Ντουμπάι. Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός έχει καταδικαστεί ερήμην σε φυλάκιση δύο ετών κι αδυνατεί να επιστρέψει στην Ταϊλάνδη. Ο ίδιος χαιρέτισε τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης αλλά τόνισε ότι θα παραμείνει στο Ντουμπάι, απ’ όπου θα εξακολουθήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και μόνον εφόσον το κόμμα τού ζητήσει συμβουλές θα τις δώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή