Η αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για την πώληση τανκς

Η αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για την πώληση τανκς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα πυρά της αντιπολίτευσης για την πώληση 200 τεθωρακισμένων τύπου Leopard 2A7+ στο αυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας δέχεται η γερμανική κυβέρνηση.

Αντιθέτως, καμία διαμαρτυρία για τον εξοπλισμό της Σαουδικής Αραβίας δεν διατύπωσε το Ισραήλ, κίνηση που -σύμφωνα με αναλυτές- αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη των νέων ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.

Οι γερμανικές πωλήσεις όπλων έχουν αυξηθεί αλματωδώς την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα η Γερμανία να έχει ξεπεράσει τη Γαλλία και τη Βρετανία και να βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Καλύτερος πελάτης γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων την τετραετία 2006-2010 ήταν η Ελλάδα, που απορρόφησε ποσοστό 15% των γερμανικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική (10%), τη Νότια Κορέα (9%) και τη Μαλαισία (7%).

Η Γερμανία απέρριπτε ώς σήμερα τα γερμανικά αιτήματα για προμήθεια βαρέος οπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Την περασμένη εβδομάδα όμως, το ομοσπονδιακό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ενέκρινε, σε μυστική σύνοδο, την πώληση 200 τεθωρακισμένων στο Ριάντ. Η πληροφορία διέρρευσε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώθηκε από σαουδαραβικές πηγές στο Ριάντ τη Δευτέρα, ενώ σήμερα οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς έχουν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι τα Leopard 2A7+ είναι πιο ευέλικτα από τα περισσότερα άρματα μάχης που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις σε ανοιχτό πεδίο και θεωρούνται «τανκς των πόλεων». Η Σαουδική Αραβία, που κυβερνάται από τον οίκο των Σαούντ, έστειλε την άνοιξη τεθωρακισμένα στο Μπαχρέιν για να καταπνίξει την εκεί εξέγερση, ενώ έχει αντιμετωπίσει τα αιτήματα εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της με αδυσώπητη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περιμέναμε ότι τουλάχιστον το Ισραήλ θα παραπονιόταν αν η Σαουδική Αραβία παραλάμβανε ένα φορτίο τανκς», είπε ο Γιόαχιμ Χέρστερ, στέλεχος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ειδικός στον αραβικό κόσμο. «Ετσι συνέβαινε πάντα στο παρελθόν και γι’ αυτό δεν πήγαιναν εκεί (γερμανικά βαρέα) όπλα. Ομως η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει προφανώς αλλάξει τόσο πολύ, που το Ισραήλ δεν κάνει κανένα σχόλιο για όλα αυτά – κι αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά».

Κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές επέκριναν τη συμφωνία, ενώ άλλοι την υποστήριξαν λέγοντας ότι και άλλοι σύμμαχοι πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία και ότι η χώρα είναι στρατηγικός σύμμαχος της Γερμανίας. Η επικεφαλής των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ χαρακτήρισε παράνομη την προμήθεια, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τους κανονισμούς που διέπουν τις γερμανικές εξαγωγές όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή