Ο Ματσουμότο παραιτήθηκε σε μία εβδομάδα

Ο Ματσουμότο παραιτήθηκε σε μία εβδομάδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκληρότητα των σχολίων και της συμπεριφοράς του τού κόστισαν τον υπουργικό θώκο. Δεν έκλεισε μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, και ο Ρίου Ματσουμότο, ο νέος υπουργός Ανοικοδόμησης της σεισμόπληκτης Ιαπωνίας παραιτήθηκε. Τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους κυβερνήτες των επαρχιών που επλήγησαν από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που επακολούθησε. Η παραίτησή του μπορεί βέβαια να ικανοποιεί τους πολέμιούς του, αλλά θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις στη μη δημοφιλή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν.

Η ανάθεση του νεοσύστατου υπουργείου Ανοικοδόμησης στον Ματσουμότο θεωρήθηκε από πολλούς ως προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων αλλά και της σκληρής κριτικής που δεχόταν η κυβέρνηση του Ναότο Καν για τους ανεπιτυχείς χειρισμούς την επομένη της τραγωδίας που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού κατάφερε να επιβιώσει της ψήφου άρσης της εμπιστοσύνης που κατέθεσαν βουλευτές κατακρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο Καν, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από περίπου ένα χρόνο, έχει δεσμευθεί ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία αλλά μόνο μετά την ψήφιση σειράς νόμων που θα αφορούν την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών. Τώρα προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν την εκταμίευση άλλων 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για διάφορα έργα ανοικοδόμησης.

Ο Ματσουμότο ζήτησε συγγνώμη από όσους έθιξε, επισημαίνοντας ότι πάντα ένιωθε συναισθηματικά κοντά στα θύματα της τραγωδίας αλλά δεν είχε τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο πρώην υπουργός κατάφερε να προκαλέσει σάλο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις επαρχίες Ιγουάτε και Μιγιάγκι. Ενδεικτικά, αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του Γιοσιχίρο Μουράι, κυβερνήτη της επαρχίας Μιγιάγκι και απείλησε τους παριστάμενους δημοσιογράφους ότι αν αναπαρήγαν τα off the record σχόλιά του, «ήταν τελειωμένοι». Πάντως, όπως τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στο έργο ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών από τη θέση του απλού πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή