Συνοριακοί έλεγχοι ξανά στη Δανία

Συνοριακοί έλεγχοι ξανά στη Δανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Μεγάλο πολιτικό θέατρο με μικρό επιτόπιο αποτέλεσμα ήταν η εισαγωγή «μόνιμων συνοριακών ελέγχων» στα εξωτερικά σύνορα της Δανίας, η οποία ψηφίστηκε από τη δανική Βουλή την Παρασκευή και τέθηκε σε εφαρμογή χθες. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του, το μέτρο δεν προβλέπει τίποτα περισσότερο από την αύξηση του αριθμού των τελωνειακών υπαλλήλων που διεξάγουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μελετά προσεκτικά τη δανέζικη νομοθεσία προκειμένου να διαπιστώσει αν παραβιάζει τη Συνθήκη του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Ο Γερμανός βουλευτής του κρατιδίου της Εσσης Γιεργκ Ούβε Χαν κάλεσε τους Γερμανούς να μην κάνουν διακοπές στη Δανία, για να δείξουν τη διαφωνία τους, ενώ o Δανός ευρωβουλευτής Μόρτεν Μέσερσμιτ ανταπέδωσε καλώντας τους Δανούς να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα αντί για τη Γερμανία.

Τα τμήματα της νομοθεσίας που επικρίθηκαν περισσότερο αφορούν τα σχέδια για διαχωρισμό των λωρίδων κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά την είσοδο στη Δανία, για ανέγερση νέων συνοριακών σταθμών και τοποθέτηση κάμερας παρακολούθησης.

Ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν αν τα μέτρα αυτά θα τεθούν τελικά σε εφαρμογή, δεδομένου ότι εγκρίθηκαν από τη Βουλή με οριακή πλειοψηφία 90-89, ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο κύριος υπέρμαχος των μέτρων ήταν το ξενοφοβικό Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα (DF) της Πία Κιέρσγκορ, το οποίο στηρίζει κοινοβουλευτικά την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.

Η ειρωνεία είναι ότι τη στιγμή του πολιτικού θριάμβου του, το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται αποδυναμωμένο στις δημοσκοπήσεις. Προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα από την κυβέρνηση την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, το κόμμα υπερψήφισε στη Βουλή τις αντιδημοφιλείς περικοπές των πρόωρων συντάξεων. Ομως αυτή η κίνηση φαίνεται ότι απογοήτευσε μερίδα των ψηφοφόρων του και η δύναμη του κόμματος στην τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov εκτιμάται στο 10,9%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό που απέσπασε το 2007.

Οι εσωτερικοί πολιτικοί υπολογισμοί στον μικρόκοσμο της Κοπεγχάγης προξένησαν αίσθηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Τίθεται σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή συνοχή στο σύνολό της», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Αλβαρο.

Τα σύνορα της Δανίας ελέγχονται αυτή τη στιγμή από 182 τελωνειακούς. Χθες έπιασαν δουλειά 50 ακόμη, ενώ άλλοι τόσοι προβλέπεται να έχουν προσληφθεί ώς τα τέλη της χρονιάς. «Σε δύο-τρία χρόνια θα υπάρχουν τελωνειακοί σε υπηρεσία επί 24ώρου βάσεως. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιούμε ελέγχους επί 24ώρου βάσεως», δήλωσε ο επικεφαλής των δανέζικων τελωνείων Ερλινγκ Αντερσεν.

Τελωνειακοί υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι η είσοδος ναρκωτικών στη Δανία έχει γίνει ευκολότερη τα τελευταία χρόνια, όπως μαρτυρά η τιμή του γραμμαρίου κοκαΐνης, που έχει πέσει από τις 1.000 κορώνες στις 150.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή